Aprovat. El ple del Tribunal Constitucional (TC), celebrat aquest dijous al migdia“ha verificat per unanimitat” els quatre juristes proposats pel govern espanyol i pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), segons han informat fonts del tribunal. En aquest tràmit, el TC comprova si els candidats compleixen els requisits exigits per la Constitució, i el principal és que hagin treballat 15 anys com a juristes. Els nous membres del TC escollits pel govern de Pedro Sánchez són l’exministre Juan Carlos Campo i la jurista Laura Díez, mentre que els dos escollits pel Poder Judicial són els magistrats María Luísa Segoviano i César Tolosa. Ara, el tribunal és format per set membres de tarannà progressista i 4 de conservadors. I un cop renovat el tribunal de garanties, els onze membres hauran d’escollir el seu president en un ple. S'han postulat per al càrrec Cándido Conde-Pumpido i la magistrada María Luisa Balaguer, tots dos progressistes.

El ple governatiu del TC d’aquest dijous tanca sis mesos de bloqueig d’aquesta institució per part del grup conservador, que ara perd la majoria, i del PP. L’acció més agressiva del Partit Popular va ser presentar una esmena al TC contra la reforma del Poder Judicial i del TC presentada pel govern del PSOE i Unidas Podemos, que la majoria conservadora del tribunal va aturar de forma cautelar abans que fos aprovada al Congrés dels Diputats. Ara el nou tribunal haurà de resoldre si realment es van vulnerar drets als parlamentaris del PP. Els quatre nous membres del TC substituiran els conservadors Pedro González-TrevijanoAntonio Narváez i Santiago Martínez Vares, i el progressista Juan Antonio Xiol, vicepresident del tribunal de garanties.

El bloqueig del Poder Judicial

Renovat el Tribunal Constitucional, el govern de Pedro Sánchez ha d’aconseguir que es desbloquegi la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb el mandat també caducat. El govern espanyol va reformar la llei del Poder Judicial per tal que no es poguessin renovar càrrecs governatius, i actualment hi ha 76 càrrecs pendents de renovar, amb una situació de gravetat al Tribunal Suprem. Un d’ells és el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos, que un cop substituït passarà a formar part de la sala civil i penal del TSJC, tal com van fer els seus antecessors, Miguel Ángel Gimeno, actual director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, i Maria Eugènia Alegret. El Partit Popular manté la seva negativa a pactar la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Carlos Lesmes va dimitir l'octubre passat per pressionar els dos partit polítics majoritaris perquè arribessin a un acord sense aconseguir-ho. Els actuals membres del Poder Judicial tenen el mandat caducat des de fa quatre anys.