La justícia espanyola persisteix en estrènyer el marge de maniobra dels grups independentistes al Parlament de Catalunya. El Tribunal Constitucional acaba de suspendre els punts de la resolució 546/XII aprovada durant el debat de política general del passat 26 de setembre que fan referència a l'autodeterminació i la desobediència institucional. A més, especifica que s'enviarà una notificació no només a la Mesa sinó també al president de la Generalitat i els membres del Govern. 

L'alt tribunal ha pres per unanimitat la decisió d'admetre a tràmit la impugnació que va presentar el govern espanyol fa uns dies. Això implica la suspensió automàtica dels punts recorreguts, concretament els que tenen a veure amb l'exercici de la desobediència institucional per exercir el dret d'autodeterminació. En essència, el que fa el TC és negar la possibilitat que el Parlament pugui aprovar cap iniciativa que tingui a veure amb aquest dret. 

La resolució del tribunal no es queda aquí. Com ja ha fet en altres ocasions -fa tot just una setmana ja va passar amb unes resolucions aprovades al ple sobre al Catalunya real de juliol-, adverteix directament el president del Parlament i la resta de membres de la Mesa de les possibles conseqüències penals derivades de l'incompliment d'aquesta suspensió.

Aquest cop, a diferència d'altres vegades, encara va més enllà. La notificació es fa extensiva a l'executiu. Tant al president Quim Torra com a la resta de membres del Govern se'ls comunica que tenen l'obligació d'impedir qualsevol iniciativa que suposi ignorar la suspensió acordada. 

La història es repeteix

Fa només sis dies, el ple del Tribunal Constitucional ja va suspendre parts similars d'una altra resolució aprovada pels partits independentistes. Concretament la que reivinicava l'exercici del dret d'autodeterminació i reafirmava la reprovació del rei Felip VI. 

Unes hores després, un secretari judicial del TSJC va presentar-se al Parlament amb les notificacions, que van haver de signar els afectats. La imatge es tornarà a repetir al llarg de les properes hores.