El Tribunal Constitucional es reunirà aquest dissabte a les 13 hores per decidir si suspèn la candidatura de Carles Puigdemont per a la investidura, segons informen fonts de la institució. Els magistrats han rebut aquesta tarda el recurs d'inconstitucinonalitat presentat pel govern espanyol —desoint l'informe del Consell d'Estat— i demà el ple de l'Alt Tribunal decidirà si l'admet a tràmit. Això comportaria que la investidura del cap de llista de Junts per Catalunya quedés immediatament suspesa, tot i que no s'espera que el TC es pronunciï del fons de la qüestió amb celeritat. 

El fet és que l'executiu central vol evitar com sigui possible la imatge d'investir una persona que buscaria "un nou desafiament a la democràcia", en paraules de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría. "Està fugat. És algú que busca de forma il·legítima posar-se al capdavant d'un govern autonòmic, quan és acusat de delictes de rebel·lió, sedició, malversació, molt greus contra la democràcia i les institucions de l'Estat. Aquesta circumstància fa que no es pugui presentar", s'ha descarregat al respecte la vicepresidenta espanyola. 

El segon argument polític de la Moncloa seria que l'independentisme "prendria vol" si se celebrés el ple de dimarts amb la proposta del cap de llista de Junts per Catalunya. Preguntada per El Nacional si no s'estaria agreujant d'aquesta manera la crisi sobiranista, Santamaría s'ha tornat que "el respecte a la llei" era "l'inici de la normalitat" i que l'executiu central havia de vetllar pels drets de "tots els catalans", també dels no independentistes. Això tot i que la legalitat va permetre Puigdemont concórrer a les eleccions, el Consell d'Estat desaconsella el recurs i el TC podria treure la raó a Mariano Rajoy.

Amb tot, el TC haurà de decidir si admet a tràmit el recurs —podria no fer-ho, com li va passar a l'expresident José María Aznar amb el Pla Ibarretxe—. El govern espanyol "es veu obligat" a assumir aquest risc, perquè el "mal major" seria presenciar l'intent d'investir Puigdemont. "La seva primera obligació és posar-se a disposició de la Justícia", li ha adreçat la portaveu. Tot i així ha reconegut que "el compromís legal i polític [de Rajoy] és d'evitar" la investidura, sense explicar quines dades té que l'Alt Tribunal no repeteixi la resposta del Consell d'Estat.  

Davant d'aquest escenari, la vicepresidenta espanyola ha avisat al president del Parlament Roger Torrent que "hi havia més de 100 candidats" que no li suposarien responsabilitats penals —ja que l'admissió a tràmit del TC podria fer que no es pogués presentar el candidat de JxCat—. Ara bé, la sessió no queda suspesa, en cas que en designi un altre. La qüestió és que no sigui un dels "fugats" a Bèlgica, per bé que Santamaría no es veia satisfeta amb la possibilitat d'Oriol Junqueras. "Ha de ser una persona amb requisits i garanties" de ser president de la Generalitat, ha dit.