El Tribunal Constitucional manté la presó provisional de l'exconsellera Dolors Bassa. En una sentència aprovada per unanimitat aquest dimarts al matí, el ple ha avalat la restricció de llibertat de la dirigent independentista "per respondre a una finalitat constitucional legítima". En aquest sentit, i malgrat l'arrelament familiar, els magistrats consideren vàlid l'argument del risc de fuga i reiteració delictiva argumentat pel jutge instructor Pablo Llarena. No atén les seves circumstàncies personals i cita el cas dels exiliats.

En la seva sentència, l'alt tribunal desestima el recurs d'empara que va presentar la defensa de l'exconsellera contra les interlocutòries del jutge Llarena. Els magistrats consideren que la decisió cautelar adoptada pel Tribunal Suprem en el seu moment ha tingut "un pressupost adequat i ha respost a una finalitat constitucionalment legítima".

En contra del risc de fuga i de reiteració delictiva justificat per l'instructor i la sala segona del Tribunal Suprem, Bassa va al·legar que amb la presó cautelar es vulneraven els seus drets a la llibertat i a la tutela judicial efectiva. Malgrat que Bassa sempre va acudir davant la justícia quan va ser citada, el TC dona suport que "tots dos òrgans judicials apreciessin en les seves decisions que aquesta pauta de conducta podia canviar pròximament amb el salt qualitatiu que suposa la interlocutòria de processament".

 

En el seu recurs, Bassa va queixar-se que el risc de fuga vingués donat pel comportament d’un altre processat en la mateixa causa, en referència al president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili. Però l’alt tribunal tira pilotes fora i fa referència al rebuig de les euroordres en diversos països com Alemanya o Bèlgica.

“L’argumentació de l’instructor compleix amb l’escrutini constitucional que ens correspon perquè ha completat com a factor trascedents en la seva decisió un element de judici raonable, com és la fugida, al llarg del procediment, de diversos investigats suportats per una estructura organitzativa permanent i les dificultats perquè siguin posats a disposició de la justícia espanyola a través de mecanismes ordinaris de cooperació judicial internacional”, asseguren els magistrats.

Finalment, el TC també tomba la queixa sobre la falta de valoració de les seves circumstàncies personals. “L’existència de relacions familiars i recursos econòmics no tenen rellevància suficient com per a enervar el risc de fuga, donada l’acreditada facilitat amb la qual es pot canviar de domicili familiar en l’àmbit de la Unió Europea gràcies a l’auxili de l’estructura internacional de suport amb la qual compten, segons raonen les resolucions impugnades”.