El Tribunal Constitucional establirà els límits de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució perquè, en cas d'una nova utilització de dit article, el govern espanyol tingui limitacions a l'hora d'aplicar-lo, per evitar que s'usi l'article com una amenaça permanent, com han fet PP i Cs, davant de qualsevol crisi territorial. Aquesta nova doctrina de l'ampliació de l'article, vindrà juntament amb dues sentències sobre el procés, segons informa La Vanguardia.

Aquestes dues sentències corresponen a la mateixa ampliació del 155 i a la suspensió de l'autonomia de Catalunya i al recurs d'empara del vicepresident Oriol Junqueras contra la situació de presó provisional. Aquest recurs de Junqueras, hauria provocat un debat entre els magistrats del TC sobre la procedència d'establir límits específics per la presó provisional dels representants polítics, com és el cas de Junqueras.

Ara bé, dins de la sala del TC, segons informa el mateix mitjà, no hi ha el més mínim dubte que les sentències avalaran l'aplicació que va fer el govern de Mariano Rajoy de l'article 155 a Catalunya després de l'1 i el 27 d'octubre del 2017. L'argument principal de la sentència del Constitucional serà, molt probablement, la celebració del referèndum, fet que avala les circumstàncies previstes per la Cosntitució per suspendre l'autogovern.