El Tribunal Constitucional es planteja indemnitzar els presos polítics que quedin absolts després d'un judici, assegura el diari El Mundo. El rotatiu recorda que quasi mai s'indemnitzen casos com aquest perquè la llei limita les compensacions als pocs casos en els que no només s'absol l'acusat o s'arxiva el cas abans del judici, si no que conclou que el delicte mai s'havia comés.  

Ara, els magistrats del TC estudiaran l'anul·lació de l'apartat de la Llei Orgànica del Poder Judicial que estableix aquestes limitacions en les indemnitzacions. Fonts consultades pel citat mitjà asseguren que aquesta anul·lació s'analitzarà després de rebre un recurs d'empara contra la negativa a indemnitzar un home que, després d'un any a la presó, va quedar absolt.

La decisió dels magistrats d'anul·lar aquest apartat de la Llei per no limitar tant les indemnitzacions es farà tot i el criteri en contra de la Fiscalia, el govern espanyol i l'Advocacia de l'Estat. L'Advocacia indica que si es seguís el criteri que ara proposa el TC s'"hauria d'indemnitzar en qualsevol cas de sobreseïment o absolució mitjançant presó preventiva, la qual cosa deslegitimaria completament la institució de la presó preventiva". En la mateixa línia, apunta El Mundo, el Ministeri de Justícia també estaria preocupat per les conseqüències de la decisió. 

El TC creu que l'actual llei sobre les indemnitzacions podria estar vulnerant tres articles de la Constitució. L'actuació del Constitucional és conseqüència de diverses sentències d'Estrasburg; l'alt tribunal no reconeix com a tal un dret a ser indemnitzat per presó provisional, però no considera acceptable distingir entres absolts de primera (quan la sentència reflecteix la indubtable innocència de l'acusat) i absolts de segona (per falta de prova suficient).