El PP ha aprofitat la última conclusió del Tribunal Constitucional sobre la inconstitucionalitat del primer estat d'alarma per criticar el president espanyol, Pedro Sánchez, tot i que la formació dirigida per Pablo Casado va votar a favor de les tres primeres pròrrogues.

El secretari general del partit, Teodoro García Egea, ha qualificat de "complet fracàs" la resposta jurídica de l'executiu espanyol a la pandèmia. "L'estat d'alarma va ser inconstitucional i les comunitats autònomes no saben què aplicar ara per lluitar contra el virus", ha dit en una piulada publicada després de conèixer la decisió de l'alt tribunal.

TUIT Teodo García Egea PP estado de alarma

García Egea, però, no ha fet cap referència al fet que el PP va votar a favor de les tres primeres pròrrogues de l'estat d'alarma que ara ha estat tombat pel Tribunal Constitucional. Concretament, van donar el seu "sí" a les sol·licituds de pròrroga del 25 de març, 9 d'abril i 22 d'abril de 2020.

A les tres votacions restants, els populars van començar abstenint-se a la sol·licitud del 6 de maig i després van passar a votar en contra a les votacions del 20 de maig i el 3 de juny.

TUIT Enrique López PP estado de alarma

Malgrat això, dirigents de la formació conservadora com García Egea han sortit a criticar Sánchez. El secretari de Justícia del PP i conseller de Presidència, Justícia i Interior de la Comunitat de Madrid, Enrique López, també ha carregat contra el president espanyol. 

López ha parlat de "garrotada tremenda" a l'hora de fer referència a la conclusió del Tribunal Constitucional. Així mateix, el polític ha reclamat la creació d'una llei de pandèmies per si es tornen a viure situacions com les del darrer any.

Vox ha celebrat la decisió

En qualsevol cas, segons el text publicat aquest dimecres la figura que s'hauria d'haver fet servir era la de l'estat d'excepció, i no pas la de l'estat d'alarma.

Vox també ha dit la seva sobre la decisió de l'alt tribunal, que ha celebrat a les xarxes, ja que van ser ells els que van presentar el recurs. Tot i això, fins i tot la formació d'extrema dreta va votar a favor de la pròrroga de l'estat d'alarma. Va ser en una única ocasió, la primera. Després, va votar sempre en contra.

El partit d'Abascal va votar a favor

Vox va presentar el recurs fa més d'un any perquè el primer estat d'alarma suposava una "flagrant violació" de la Constitució perquè utilitzava "de forma abusiva i injustificada" la figura de l'estat d'alarma.

El partit que lidera Santiago Abascal defensava que "quan es vulneren els drets de reunió, manifestació i educació, el que s'ha de fer és canalitzar-ho a través de l'estat d'excepció". Però, com deiem, Vox va votar a favor de la primera pròrroga.

 

Imatge principal: Els dirigents del PP, Teodoro García Egea y Pablo Casado / Europa Press