La ponència del magistrat, Cándido Conde-Pumpido, a favor d'eliminar les penes de tres anys de presó pels condemnats pel setge al Parlament de Catalunya del juny del 2011 ha quedat rebutjada. Un ple del Tribunal Constitucional dividit ha denegat aquest dimecres la proposta amb només quatre vots a favor de la reducció de les penes i set en contra. 

Un cop rebutjada la ponència de Conde-Pumpido, el ple ha encarregat la redacció d'una nova al magistrat conservador Antonio Narváez, suposadament partidari de ratificar la sentència del Suprem que condemnava els participants a tres anys de presó. Fonts del TC recorden a l'Agència Catalana de Notícies, però, que no hi ha cap decisió adoptada sobre el fons de la qüestió.

La substitució de Conde-Pumpido per Narváez

La qüestió s'ha abordat al ple del Tribunal Constitucional aquest dimecres, malgrat que ja fa anys que es trobava en llista d'espera. Va arribar al Tribunal Constitucional el 2016 mitjançant un recurs contra la decisió del Tribunal Suprem - amb el magistrat Manuel Marchena de ponent - de revocar l'absolució que havia dictat l'Audiència Nacional i condemnar els imputats amb tres anys de presó.

El 2019 en cas va arribar al ple i ja aleshores Conde-Pumpido va proposar l'absolució dels imputats apel·lant el cas Atutxa, pel qual Estrasburg va acabar condemnant Espanya per no haver garantit un judici just.

Setge Parlament - ACN

La ponència del magistrat, Cándido Conde-Pumpido, a favor d'eliminar les penes de tres anys de presó pels condemnats pel setge al Parlament de Catalunya del juny del 2011 ha quedat rebutjada. / ACN

La manca d'acord amb la majoria conservadora sobre l'absolució dels condemnats pel setge del Parlament va fer posposar la resolució final i mentrestant, el 2020, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va desestimar els recursos que les defenses havien presentat contra la sentència del Tribunal Suprem per errors formals en els recursos fets a Espanya.

La substitució de Conde-Pumpido per Narváez fa preveure que la majoria del TC s'inclina per donar per bones les condemnes del Suprem. Amb tot, fonts de Tribunal recorden que de moment l'únic que s'ha produït és el rebuig de la ponència de Conde-Pumpido i el seu relleu per un nou ponent, però no hi ha cap decisió sobre el fons de l'assumpte.

 

Imatge principal: El president de la Sala Segona del Penal del Tribunal Constitucional, Manuel Marchena. / Europa Press