Nou cop de la justícia a l'Executiu de Pedro Sánchez. Després que el Tribunal Constitucional (TC) sentenciés al juliol que la imposició del primer estat d'alarma era anticonstitucional, ara l'ABC avança que el TC sentenciarà que el segon estat d'alarma també ho era. 

El magistrat ponent de la causa, Antonio Narváez, ja ha ultimat la resolució, la qual considera que la mesura es trobava fora del marc constitucional. En la sentència anterior del TC respecte al primer estat d'alarma va dictaminar que la inconstitucionalitat de la seva aplicació es fonamentava en el fet que les mesures restrictives que es van implantar estan permeses per l'estat d'excepció, però no pel d'alarma. Ara, però, el Tribunal podria anar més enllà. 

Argumentari de Vox

Segons informa l'ABC, si la resolució del ponent Narvaéz és aprovada pel Ple, el TC adoptarà en la seva sentència dos dels tres principals arguments exposats per Vox en el seu recurs per denunciar les mesures preses pel govern espanyol en la gestió de la crisi del coronavirus. 

Per una banda el ponent considera en la seva resolució que la implantació d'un període d’excepcionalitat ininterromput sense control parlamentari al govern és il·legal. Durant el segon estat d'alarma, anunciat sense interrupcions des dels 3 de novembre fins al 9 de maig,  hi va haver una baixa activitat dels òrgans parlamentaris, que segons el ponent impedia la fiscalització del govern. 

L'altre argument que el ponent adopta del recurs de Vox està relacionat amb la cogovernança. Segons publica l'ABC, el TC consideraria que es van atribuir indegudament competències a les comunitats autònomes. Especialment pel que fa a la capacitat d'implantar mesures que restringien la llibertat dels ciutadans, les quals el Tribunal no considera que els correspongués. 

En canvi, el TC qualificarà el segon estat d'alarma de menys restrictiu que el primer, desmarcant-se així d'un dels pilars de l'argumentari de Vox.

Votació ajustada 

En la primera sentència sobre l'estat d'alarma la votació en el Ple del Tribunal va ser molt ajustada. Aquesta vegada el magistrat Narvaéz confia a disposar amb la majoria suficient per tirar endavant la seva ponència, segons informa l'ABC. En el cas de la primera sentència la votació va ser extremadament ajustada i va quedar entre sis vots a favor i cinc en contra. 

En les pròximes setmanes es confirmarà si la segona sentència amb relació als estats d'alarma genera més consens. 

 

Imatge principal: El Passeig de Gràcia a Barcelona buit durant el confinament  / Europa Press