El Tribunal Constitucional analitzarà si retorna o no l'escó a l'exdiputat inhabilitat de la CUP Pau Juvillà abans que dicti sentència ferma. Aquesta decisió arriba després d'haver admès a tràmit el recurs presentat per la defensa de l'exdiputat, dilluns mateix. Ara l'alt tribunal ha obert una peça i ha concedit a la part recurrent i al ministeri fiscal un termini de tres dies perquè presentin al·legacions i facin el seu posicionament sobre la suspensió de la seva acta, i a partir de la recopilació de les peticions, prendrà una decisió. Aquest dimarts en roda de premsa el diputat de la CUP Xavier Pellicer ha celebrat que el TC hagi admès a tràmit el recurs, i ha explicat que demanaran que torni de forma "cautelar i immediata" l'escó a Juvillà

 

Va ser aquest dilluns quan el TC va admetre a tràmit el recurs presentat per Juvillà contra l'acord per el qual se li va retirar l'escó del Parlament arran de la condemna de sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs pels presos polítics del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor. La Sala Segona del tribunal va estimar pertinent estudiar el fons del recurs d'empara interposat contra l'acord del 3 de febrer que va firmar la llavors secretària general de la Cambra, Esther Andreu, que justament ha dimitit en aquestes últimes setmanes per un malestar acumulat tant en aquest cas com especialment per una polèmica amb el seu fill uixer. 

L'equip jurídic de la CUP que ha treballat en aquesta demanda s'ha mostrat satisfet perquè són "poques les demandes de recursos d'empara que el TC entra a resoldre cada any" dels milers que s'hi presenten. "No es pot normalitzar la ingerència constant del poder judicial espanyol en el legislatiu català i en la seva sobirania", han remarcat els anticapitalistes.

 

El passat mes de març el diputat anticapitalista va recórrer la decisió de la secretària general adoptada amb l’aprovació de la Mesa del Parlament de retirar-li l'escó. En aquell escrit va denunciar que se li vulnerava el dret fonamental a la participació política perquè la decisió contravenia frontalment els acords presos tant per la Comissió de l'Estatut del Diputat com pel propi ple del Parlament de Catalunya que declaraven que no concorria cap causa d'incompatibilitat en el diputat Juvillà. En la demanda Juvillà també insistia en el dret a la presumpció d'innocència perquè el seu procediment penal no té encara avui dia sentència ferma i també en les conseqüències en matèria de llibertat d'expressió que comporten perdre la condició de diputat precisament per unes actuacions mentre era regidor a la Paeria de Lleida.