Resposta imminent. El Tribunal Constitucional (TC) ha convocat un ple dimarts que ve en el qual resoldrà si admet a tràmit el recurs d'empara presentat el PP contra el vot delegat dels diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig en el Parlament de Catalunya, durant la primera sessió de la cambra catalana en aquesta nova legislatura, feta aquest dilluns. Segons han informat fonts del tribunal de garanties aquest dijous, la decisió del ple és un primer pas i no s'analitza el fons de si s'ha d'anul·lar l'acord de la Mesa d'Edat, presidida per Agustí Colomines (Junts) amb el suport de Mar Besses (ERC), que va decidir admetre el vot delegat de Puigdemont i Puig, que continuen a l'exili. Si el TC admet a tràmit aquest recurs, després, haurà de decidir si l'anul·la i provoca la suspensió de la votació i, per tant, podria afectar l'elecció de Josep Rull com a president de la cambra catalana. El president del PP de Catalunya, Alejandro Fernández, va presentar el recurs aquest dimecres i la resposta del TC ha estat ben diligent.

El PP sosté que aquest acord de la Mesa d'Edat xoca amb la jurisprudència del TC, i més quan la setmana passada va estimar un recurs de PSC-Units en contra dels acords de l'anterior Mesa del Parlament que va permetre el vot telemàtic de l'exconseller Lluís Puig, que continua exiliat en ser perseguit per la causa de l'1-O del 2017. Per al Partit Popular, els vots de Puigdemont i Puig són "il·legals" i ha denunciat que la Mesa del Parlament "continua desobeint sentències del TC de forma reiterada".

Puig està "fugit" i no ho recull el reglament

En el cas del mandat anterior, el Tribunal Constitucional sosté que Puig "està fugit de la justícia" i que el reglament del Parlament no preveu el vot delegat pel supòsit excepcional de l'exili. Per contra, el reglament sí que recull el vot delegat per malaltia, com va poder fer el diputat d'ERC Ruben Wagensberg, des del novembre passat, quan va ser imputat pel delicte de terrorisme a la causa de Tsunami Democràtic, i que aquest dilluns també va poder tornar a votar, en revalidar l'acta de diputat en la XV legislatura.

El ple d’investidura, el 25 de juny

Per ara, el Tribunal Constitucional no invalida l’acció del Parlament de Catalunya, el qual ara ha d’elegir un president a la Generalitat. La llei fixa que, des de la constitució de la cambra, hi ha deu dies per proposar un candidat, i per això el president del Parlament, Josep Rull, ja va anunciar que feia una ronda amb els grups parlamentaris per aclarir-ho, i ha confirmat que el primer ple d'investidura és el dimarts 25 de juny. Per ara, però, ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont tenen els suports suficients per ser elegits president de la Generalitat. Això no obstant, existeix la possibilitat que sigui un ple sense un candidat a la investidura: caldria recórrer a l'acte equivalent a una investidura fallida per engegar el comptador, i si no hi ha candidat, anar a noves eleccions. No es podrien convocar fins a l'octubre vinent.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!