El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès ha tràmit sengles recursos d'empara presentats pels consellers del Govern de Carles Puigdemont Josep Rull i Jordi Turull, l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i per un grup de ciutadans particulars contra l'interlocutòria pel qual el Tribunal Suprem va suspendre de forma automàtica els esmentats investigats del seu càrrec de diputats en el Parlament de Catalunya.

En una altra providència notificada també aquest dilluns el tribunal de garanties accepta estudiar la constitucionalitat de l'acord de la Taula del Parlament, de 8 d'octubre passat, que va permetre el vot de diversos diputats suspesos.

Respecte dels recursos contra l'interlocutòria de suspensió de càrrecs del Suprem, el TC ha admès per unanimitat admetre el recurs de les defenses de Turrull, Rull i Sànchez i també un segon recurs en el mateix sentit presentat per un grup de ciutadans encapçalats per Jaume Cabré Fabré.

En l'esmentada resolució, el Suprem assenyalava que els tres diputats autonòmics quedaven "suspesos automàticament i per imperi de l'article 384 bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal en les funcions i càrrecs públics que estaven exercint". El Tribunal aprecia que en el recurs es presenta una "especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal", i per això estudiarà el fons de l'assumpte.

Delegació de vot

També ha trobat el Constitucional transcendència constitucional en el recurs que el PSC va presentar contra l'acord de la Mesa del Parlament que el 8 d'octubre permetia als diputats del Junst per Catalunya (JxCat) mantenir la delegació del vot dels diputats incursos en la causa del 'procés' independentista que van ser suspesos en comptes de nomenar a altres membre de les llistes com a substitut, una cosa per la qual van optar els parlamentaris suspesos d'ERC.

Entén el TC que la decisió de la Mesa "pogués tenir unes conseqüències polítiques generals" i el recurs del PSC afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest Tribunal. L'acord va ser revocat l'endemà, el 9 d'octubre, malgrat la qual cosa el tribunal de garanties vol establir jurisprudència i estudiarà el fons de la qüestió.

Així, i en aplicació del disposat a l'article 51 de la Llei Orgànica que regula l'actuació del Constitucional, s'ha acordat dirigir comunicació al Parlament de Catalunya a fi que, en termini que no excedeixi de deu dies, remeti certificació o fotocòpia adverada de les actuacions corresponents a l'esmentat acord de la Mesa del Parlament de Catalunya del 8 d'octubre "havent prèviament de citar-se als qui siguin parteix en el procediment, excepte a la part recurrent en empara, perquè en el termini de deu dies puguin comparèixer, si el desitgen, en el present recurs d'empara.