El Tribunal Constitucional analitzarà el polèmic 155 digital, el decret aprovat pel govern espanyol "contra la República Digital". L'alt tribunal ha admès a tràmit aquest dimarts els recursos d'inconstitucionalitat que van presentar tant el Govern de la Generalitat com el Parlament de Catalunya. Els magistrats han traslladat la demanda al Congrés dels Diputats, el Senat i el govern espanyol perquè puguin personar-se i formular al·legacions.

Concretament, el ple del TC ha admès els recursos d’inconstitucionalitat promoguts per les dues institucions catalanes contra els articles 1, 2, 3, 4, 6 i 7 del decret, així com diverses disposicions de la norma. Els magistrats donen un termini de quinze dies al Congrés dels Diputats, el Senat i el govern espanyol perquè “puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimessin oportunes”.

 

El decret va ser aprovat pel Consell de Ministres en el primer dia de la campanya del 10-N i va ser convalidat pel Congrés dels Diputats a finals de novembre, gràcies a l’abstenció d’Unidas Podemos, malgrat les seves crítiques a la norma. La resta de socis, des de Compromís fins al PNB i els independentistes, van votar-hi en contra. Tots ells van denunciar el mecanisme que habilita l’Estat a tancar pàgines webs i xarxes socials sense ordre judicial emparant-se en un concepte ambigu d'“amenaces a l’ordre públic”.

Amb el vistiplau del Consell de Garanties Estatutàries, el Govern va acordar el 29 de gener presentar un recurs davant del TC. El CGE assenyalava que aquests articles són contraris a la Constitució, excedeixen les competències del govern espanyol, vulneren les competències de la Generalitat i són contraris al reglament de la Unió Europea relatiu a la protecció de les persones físiques, pel que fa al tractament de dades personals. L’informe advertia que la norma era “susceptible de produir ingerències en l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques". Amb els mateixos arguments, el Parlament va aprovar el passat 5 de febrer presentar un altre recurs d’inconstitucionalitat.