El Tribunal Constitucional ha acceptat avui l'abstenció formulada pel magistrat Cándido Conde-Pumpido Tourón en els recursos d'empara derivats de la causa especial del Tribunal Suprem relacionats amb el Procés.

La resolució, el ponent del qual ha estat el magistrat Andrés Ollero, assenyala que es tracta de "garantir preventivament el dret a un procés amb totes les garanties de les persones que són part o es veuen afectats pel contingut de les resolucions qüestionades en els diferents processos d'empara que han estat ressenyats ".

 

 

 

Així mateix, el Tribunal considera que amb aquesta decisió s'aconsegueix "el propòsit de reforçar l'aparença i confiança en la imparcialitat del Tribunal Constitucional en l'exercici de les funcions que té atribuïdes en defensa dels drets fonamentals de tots els ciutadans, és a dir, en defensa de la Constitució i els valors que proclama ".

Fa unes setmanes, el 7 d'abril, Cándido Conde-Pumpido va presentar al president del Constitucional, Juan José González Rivas, un escrit d'abstenció en els recursos d'empara relacionats amb la causa del 'procés' .

La defensa de Carles Puigdemont, havia presentat escrits al TC sol·licitant la recusació de Conde-Pumpido en els recursos sobre l'1-O. Van al·legar que no és "neutral" ni "imparcial" per una conferència celebrada al novembre de 2017 va expressar la seva opinió sobre el 'Procés'. A aquesta recusació, després s'hi va afegir la que van presentar Oriol Junqueras i Raül Romeva.

L'advocat Andreu Van den Eynde, que exerceix la defensa de Junqueras i de l'exconseller Raül Romeva, també qüestionava la imparcialitat Conde-Pumpido al·legant que en una conferència al Congrés dels Diputats va qualificar d'"amenaces" a l'ordre democràtic els fets que s'havien produït a Catalunya durant la tardor d'aquest any.

En el moment en que el magistrar va presentar l'escrit d'abstenció, es va designar el magistrat ponent que ha elaborat una proposta de resolució, en forma d'interlocutòria, que havia d'examinar pel Ple jurisdiccional de Tribunal. I això és el que ha passat avui amb un resultat d'acceptació de l'abstenció de Cándido Conde-Pumpido.