L'exdirigent d'ERC al Congrés Joan Tardà ha acusat CDC de ser "un dels pares fundacionals del Règim monàrquic actual" del 78 per haver participat en la elaboració de la Constitució Espanyola. "Jo l'any 78 ja era suficientment independentista com per votar 'No' a la Constitució", ha reivindicat en una entrevista al Tot es mou de TV3, on ha estat convidat per parlar del llibre que publica, En defensa pròpia (Pòrtic).

Durant l'entrevista, Tardà ha qualificat de "fórmula acabada" la coalició de Govern entre JxCat i ERC i ha apostat perquè els comuns i la CUP entrin a formar part de l'Executiu. "El país està més trinxat ara que abans d'entrar a la pandèmia", ha justificat afegint que el principal repte a assumir és la reconstrucció social i econòmica després de la Covid-19.

Tardà també ha reclamat encarar la desjudicialització del conflicte, "ja sigui amb indults o amnisties", i ha animat les forces sobiranistes a "saber construir una solució perquè se sentin interpel·lats la majoria de catalans". "Hem de trobar una solució per aquells que som independentistes, i pels compatriotes que no ho són", ha concretat.

El retret a Puigdemont

L'exdirigent republicà també s'ha mostrat crític amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, a qui li ha retret que marxés del país d'una manera "tan sobtada". A la taula de tertulians, però, hi havia l'exconsellera Meritxell Borràs (CDC), que l'ha corregit i li ha recordat que Puigdemont va convocar una reunió de Govern "on alguns membres no hi van assistir".

Tardà ha acusat a "col·lectius i grups" independentistes, sense entrar en concrecions, d'instal·lar-se en un miratge construït a partir de l'1-O. "Creure que la victòria de l'1-O és la victòria final va ser erroni. Hi ha col·lectius que han edificat la seva estratègia a partir d'aquest imaginari que no se sustenta. Al republicanisme ens hem preguntat com superar una muntanya que és més alta del que pensàvem i de com fer-ho per tal que hi càpiga molta gent", ha contrastat.

Per últim, ha exposat que al llibre explica que "el republicanisme" ha estat capaç de ser l'artífex de "tot allò que ha sacsejat Catalunya sense haver tingut mai majoria". "Valia la pena recordar-ho, no fos cas que algú pensés que el republicanisme no és capaç de fer el que fa", ha dit.