El diputat d’ERC, Joan Tardà, ha protagonitzat un cara a cara contundent i no exempt de tensió amb Mariano Rajoy. Només enfilar-se al faristol, el republicà ha avisat el candidat que els catalans no tenen por a les seves amenaces, l’ha advertit repetidament sobre la deriva que està adoptant la resposta de l’Estat a les reivindicacions independentistes i ha insistit que el procés seguirà endavant per la via pacífica i gandhiana. “Si els ciutadans de Catalunya volen serem independents i, si no, no ho serem. I visca la democràcia”, ha conclòs en la darrera intervenció ja des de l’escó.

Ha estat una intervenció centrada de manera gairebé exclusiva en la defensa del procés independentista que, segons ha vaticinat, culminarà o bé amb un referèndum unilateral o bé amb el referèndum del text constitucional del nou Estat, perquè així ho farà possible la majoria que representen JxSí i la CUP al Parlament i el govern que encapçala Carles Puigdemont.

“A veure si se n'adonen d’una punyetera vegada, no tenim res en contra d’Espanya i menys contra els espanyols. O potser obliden els orígens familiars de milers de catalans? El que volem és governar-nos nosaltres mateixos i això és el que farem”, ha subratllat.

Llei i sobirania nacional

La resposta de Rajoy no s’ha apartat en cap moment del seu guió. A banda de començar la rèplica amb una concessió a la ironia –“no sóc gaire optimista sobre el sentit del vot del seu grup”–, ha reiterat els arguments expressats el dia anterior en el sentit que la sobirania nacional correspon única i exclusivament al conjunt del poble espanyol.

Ni jo ni ningú permetrà que vostè vulgui liquidar la llei i la sobirania nacional. Això és tornar a la selva. No li ho permetrem”, ha assegurat Rajoy.

Vostè sap on s'ha ficat?

Precisament, Tardà ha advertit de manera especial a la forma com l’Estat espanyol està responent a les reivindicacions catalanes. “Vostè sap on s’ha ficat?”, l’ha interrogat tot demanant-li com podrà anar a Europa “si té presos polítics catalans a les presons”.

Tot i evitar el to de crispació, la contundència de les paraules de Tardà ha anat augmentant a mesura que avançava el cara a cara fins a titllar Rajoy de “políticament reaccionari” –“vostè és al segle XXI el que Canovas del Castillo era respecte el segle XX”–, a més d’insistir que “està instal·lat en l’escenari de la repressió” a partir del moment en què “dirigents catalans escollits majoritàriament” seran jutjats i estan amenaçats amb la pena de presó.

“No em parli de constitucionalisme, perquè vostè l’ha prostituït”, ha reclamat Tardà.

El diputat ha denunciat que la corrupció que pateix el govern del PP ha arribat a la "falsificació de la veritat”, des de la Guerra d’Iraq fins a les gravacions en què apareix el ministre d’Interior “fabricant infàmies contra dirigents independentistes i vantant-se d’haver destrossat la sanitat pública catalana”.

Pors del PSOE

Tardà ha advertit que en una democràcia avançada –"no low cost com l'espanyola"– Rajoy ja hauria d’haver dimitit quan va esclatar el cas Bàrcenas, ha titllat Albert Rivera d’“escolanet” del PP, i ha retret “les pors” del socialista Pedro Sánchez i la “guerra fratricida” amb Podem que ha beneficiat els populars. Això no obstant, ha assegurat al secretari general del PSOE que si accepta les condicions que planteja ERC, inclòs el referèndum a Catalunya, els diputats republicans el votaran com a president.

Amb tot, el diputat ha volgut expressar l'agraïment als ciutadans espanyols que entenen i comparteixen les reivindicacions catalanes i que, segons ha dit, hi veuen una “oportunitat” per fer possible la proclamació de la tercera República espanyola.

En acabar la intervenció, diputats d'En Comú Podem i alguns de Podem s'han sumat als aplaudiments dels independentistes a les paraules de Tardà.