Reclamació. L’activista de Viladecans Tamara Carrasco ha presentat una demanda al Ministeri de Justícia perquè la indemnitzi amb 24.660 euros per haver estat 1 any, 1 mes i 16 dies confinada al seu municipi per ordre d’un jutge de l’Audiència Nacional, que la va fer detenir acusada de terrorisme en haver difós el 2018 un àudio de WhatsApp en què explicava les mobilitzacions per la detenció a Alemanya del president Carles Puigdemont, i que al final va ser absolta. En la reclamació patrimonial, l’advocat de Carrasco, Benet Salellas, exposa que a més de quedar absolta de tots els càrrecs, la mesura cautelar de confinament va afectar la llibertat deambulatòria de Carraco i que aquesta “no es preveu legalment” si no ho demana una víctima, “ni es va justificar”, i per això considera que “el dany moral patit per Carrasco és antijurídic i no l’havia de suportar”. El Ministeri de Justícia ha contestat a l’advocat que ja ha rebut la reclamació d’indemnització i que respondrà en un termini de sis mesos, resolució avançada per Vilaweb i a la qual ha tingut accés ElNacional.cat.

Agents de la Guàrdia Civil amb passamuntanyes van detenir Tamara Carrasco el 10 d’abril de 2018 a casa seva, a Viladecans, i la van exhibir als mitjans de comunicació com una perillosa activista independentista i va ser conduïda a Madrid, davant al titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiència Nacional, que és qui dirigeix la causa contra els CDR, ara processats per terrorisme, i de la causa de Tsunami Democràtic. En l’escorcoll, se li van trobar objectes com ara un xiulet groc i fulletons d’Òmnium Cultural, a favor de la llibertat dels independentistes catalans.  

Un total de 411 dies privada de llibertat

Dos dies després d’estar detinguda, el fiscal va demanar presó per a Tamara Carrasco, però el jutge li va imposar la prohibició de sortir del municipi on viu, i només en podia sortir per anar a treballar. Una restricció que va mantenir en una nova resolució el novembre del 2018. Aquesta restricció no va ser anul·lada fins al maig del 2019, quan a la titular del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona li va recaure el cas de Carrasco, derivat de l’Audiència Nacional, i va rebaixar la investigació a un delicte d’incitació als desordres públics.

Carrasco va ser absolta pel jutjat penal 25 de Barcelona, absolució ratificada per l’Audiència de Barcelona, a la qual va presentar recurs la Fiscalia. Finalment, el juliol del 2022, el Tribunal Suprem, per 11 vots a 5, va absoldre Carrasco, i va assegurar que no ha de ser condemnada per incitació a cometre desordres públics, un delicte creat el 2015, i pel qual la Fiscalia demanava que fos condemnada a set mesos de presó. I, per això reclama, pels 411 dies privada de llibertat de moviments.

Prohibit visitar la mare malalta

En la reclamació de responsabilitat patrimonial, l’advocat de Carrasco detalla tot el calvari viscut per la veïna de Viladecans. Fins i tot, recorda que el 7 de juny de 2018 el jutge de l’Audiència Nacional li va prohibir visitar la seva mare, que viu a Sants Vicenç dels Horts, després de ser operada del peu esquerre, per ajudar-la i atendre-la.

60 euros per dia 

Benet Salellas, en la reclamació, exposa la normativa i la jurisprudència que recull que tota persona ha de ser reparada si ha estat perjudicada per un "error judicial” o un “funcionament anormal de l’Administració de Justícia”, especialment de les persones que han patit presó preventiva i després són absoltes. Salellas hi afegeix que Tamara Carrasco no va patir presó preventiva, però sí una limitació de moviments que va perjudicar-la, i va ser absolta, i perquè legalment aquesta mesura cautelar “no té encaix en la llei d’enjudiciament criminal”, i només es recull “si està vinculada a la protecció de víctimes”, i per tant, és il·legal el “confinament municipal” patit per la veïna de Viladecans.

L’advocat de Carrasco hi afegeix que la sala contenciosa administrativa de l’Audiència Nacional va fixar en sentència el 2007 un barem de 120 euros per dia de presó injusta, i per això reclama la meitat per a ella. Així doncs, 60 euros per 411 dies confinada són 24.660 euros. És la reclamació a l’estat espanyol pels danys patits.