El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va respondre que ell no està a les ordres de ningú, només a les de la seva consciència, després que el president Carles Puigdemont li recriminés ser un "titella" de la dreta espanyola. "Jo no estic a les ordres de ningú, estic a les ordres de la meva consciència", va replicar el polític italià en espanyol en una roda de premsa en les Nacions Unides després de reunir-se amb el seu secretari general, António Guterres.

Puigdemont va acusar el responsable de l'Eurocambra de "censurar" la seva llibertat d'expressió en impedir la celebració fa dues setmanes d'una conferència a la seu del Parlament Europeu a Brussel·les i ho va definir com a "titella" de la dreta espanyola i del ministre d'Exteriors socialista, Josep Borrell.

Tajani ha assegurat que com a "responsable de la seguretat a l'interior del Parlament Europeu" va rebre un informe que indicava que l'acte podria ser perillós, per la qual cosa va optar per no permetre que tingués lloc. "Quan la direcció general de la seguretat demana al president del Parlament que no es pot autoritzar una manifestació perquè podria ser perillosa, jo no puc més que contestar que fem el que demani la direcció de seguretat", va explicar. "No és una decisió política, és una decisió de seguretat", va concloure Tajani.

Ocupació de l'oficina a Barcelona

El president de l'Eurocambra va explicar que a començaments de febrer es va produir l'ocupació de l'Ambaixada del Parlament Europeu a Barcelona, allò que va motivar la decisió de categoritzar de perillosa l'acció.

"La meva feina és defensar la seguretat de tots els diputats i de tots els assistents que treballen dins del Parlament Europeu. I no es pot fer perquè és un problema de seguretat", va insistir Tajani.

La conferència que Carles Puigdemont i el president de la Generalitat, Quim Torra, es titulava "Catalunya i el judici del referèndum, un repte per a la UE" i la seva celebració va ser recorreguda per PP, PSOE i Ciutadans a l'Eurocambra.

Finalment els líders independentistes van acabar per oferir l'esmentada conferència de premsa en un hotel de la capital comunitària, on van acusar Tajani de censurar-los i ho van definir com a "titella" de la dreta espanyola i el Govern socialista.