El Tribunal Suprem es decanta per mantenir Quim Torra en la seva condició de diputat i president fins que no hi hagi sentència ferma. Segons publica El Independiente, la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem hauria optat, en una reunió celebrada aquest dimecres i per unanimitat, acceptar les mesures cautelars demanades per l'equip jurídic del president de suspendre la inhabilitació de la Junta Electoral Central (JEC). L'alt tribunal hauria seguit així els passos de la Fiscalia, que es va decantar també per deixar en suspens aquesta inhabilitació fins que no es resolgués sobre el fons. La resolució es comunicarà oficialment aquest dijous.

El Ministeri Públic va presentar aquest divendres passat un informe en el qual recollia els arguments de la defensa de Torra i considerava que "amb vista a la prudent i equilibrada preservació" dels interessos en conflicte, la petició del president de suspendre de moment la decisió de la JEC havia d'acceptar-se.

De fet, en el seu informe la Fiscalia anava més enllà i reconeixia l'existència de dubtes jurídics sobre la competència de l'òrgan electoral per retirar la credencial de diputat a Torra, assenyalant com a "assumibles" els arguments de la defensa quan assegura que aquestes atribucions les té únicament el Parlament de Catalunya.

El document, signat pel fiscal en cap del Contenciós a l'alt tribunal, Pedro Crespo, expressava els seus dubtes en entendre que la llei orgànica del Règim Electoral General (LOREG) "no atribueix ni reconeix en cap moment a la Junta Electoral Central facultats o cap competència per anul·lar per la seva pròpia autoritat les credencials dels diputats que ja estan exercint el seu mandat i declarar vacants els seus escons".

Per part seva, el president de la Generalitat havia demanat suspendre la decisió de la JEC fins que el Suprem resolgui sobre el fons de l'assumpte, perquè la seva execució pot ocasionar-li "perjudicis d'impossible reparació, inclosa la vulneració de drets fonamentals".

A principis de mes el Tribunal Suprem va desestimar la petició de mesures cautelaríssimes de Torra en considerar que no calia tramitar la petició per la via d'urgència. Ara, però, sí que hauria acceptat les mesures cautelars demanades també pel president per deixar l'ordre de la JEC sense efecte fins que no resolgui sobre el fons. Torra té fins a principis de febrer per presentar al·legacions a l'alt tribunal sobre la sentència del TSJC que l'inhabilitava pel cas de la pancarta pels presos al balcó de la Generalitat.