L’acord de la Junta Electoral Central que retirava l’acta d’eurodiputat a Oriol Junqueras és, de moment, plenament vàlid per al Tribunal Suprem. Ni una setmana després, la sala contenciosa de l’alt tribunal ha desestimat les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel líder d’ERC i per tant manté la decisió de l'àrbitre electoral. Argumenta que està condemnat amb sentència ferma i ho tramita per la via ordinària. Ara la sala penal ha de decidir com aplica la sentència del Tribunal de Luxemburg. La decisió podria sortir avui mateix o, com a molt tard, demà, ja que dilluns estan convocats Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comín al Parlament Europeu per assumir el càrrec.

D'aquesta manera, els magistrats de la sala tercera han desestimat la petició de Junqueras de suspensió cautelaríssima de l'acord de la JEC, és a dir, fer-ho de manera urgent. Ara aquesta mateixa sala tramitarà l'incident com a mesura cautelar ordinària de suspensió, i dona cinc dies a la Junta Electoral Central per presentar al·legacions abans de prendre una decisió.

 

Els jutges conclouen per unanimitat que cal tenir en compte que hi ha una sentència ferma del 14 d'octubre del Tribunal Suprem. "L'existència d'aquesta resolució condemnatòria determina que no es pugui donar lloc a la petició del recurrent", justifiquen per desestimar la mesura cautelaríssima. També sostenen que aquest rebuig a la mesura cautelaríssima "no vulnera els drets fonamentals invocats per Junqueras ni el dret de la Unió a la llum de la pròpia sentència del TJUE".

"La prevalença obligada a la jurisdicció de l'ordre penal impedeix a aquesta Sala adoptar decisions que puguin interferir en l'execució d'una sentència penal ferma o entorpir l'eficàcia dels seus pronunciaments", insisteixen els magistrats.

Pendents de la sala penal

El passat divendres, abans del debat d’investidura, la JEC va decidir treure al líder d'ERC l'escó com a eurodiputat, així com inhabilitar el president Quim Torra L'acord de la Junta Electoral va comptar amb el vot particular de cinc membres, que consideraven que abans s'havia de pronunciar el Tribunal Suprem sobre l'abast de la sentència del TJUE. La JEC també va proclamar Jordi Solé com a eurodiputat, en ser el següent candidat de la llista d’Ara Repúbliques.

Però encara cal abordar el fons de la qüestió, que està en mans de la sala penal, també reunida aquest dijous. La Fiscalia i l’acusació particular de Vox van sol·licitar que no se li permetés sortir de la presó en haver estar condemnat en sentència ferma. Però l’Advocacia de l’Estat va defensar que pogués exercir d’eurodiputat mentre es tramitava el suplicatori a l’Eurocambra. Ara la sala de Manuel Marchena haurà de decidir què fa.