El Tribunal Suprem ha inadmès la querella que l’advocat Gonzalo Boye i la de 44 advocats de diferents associacions van presentar contra la jutgessa de l’Audiència Nacional que l’investiga per un delicte de blanqueig de capitals. La querella anava dirigida contra la jutgessa María Tardón, la lletrada Ángeles Monedero i el fiscal de la Fiscalia Especial Antidroga Ignacio Miguel de Lucas als quals acusaven d'encobriment i prevaricació,

Boye, responsable entre d’altres de la defensa del president a l’exili Carles Puigdemont, assegurava el passat mes d'abril en un escrit de 140 pàgines que tant la jutgessa Tardón com el fiscal s’han aprofitat dels seus càrrecs per perjudicar-lo greument en el cas que s’està investigat contra ell per un delicte de falsedat documental i blanqueig de capital procedent del narcotràfic.

Criminalitza la investigació

El Suprem, en una resolució de 6 pàgines, ha rebutjat admetre a tràmit la querella argumentant que “pretén la criminalització de la investigació que es realitza sobre uns fets en els quals el querellant apareix com a investigat” i pretén una repetició del procés "situant-lo no com a investigat sinó com a víctima".

La resolució de l’alt tribunal retreu que per aconseguir aquest objectiu, Boye “qualifica de prevaricadora i típiques d’un delicte d’encobriment actuacions d’instrucció i investigació de fets delictius davant dels quals pot actuar, i de fet actua, des de la seva personació, el dret de defensa, postulant el seu exercici i el control de les diligències realitzades en el sumari amb observància de les regles del procés”.

En conclusió, i recollint el parer de la fiscalia, el Suprem inadmet a tràmit les querelles acumulades argumentant que no són constitutius de delicte els fets pels quals s’actua penalment contra els querellats.

Encobriment d'assassinat

En la seva denúncia del 9 d'abril, Boye recordava que el cas contra ell se sustenta en la declaració d’un testimoni, Andrés Puentes, que després d’incriminar Boye va ser excarcerat, tot i els indicis contra ell d’un delicte d’assassinat a Colòmbia.

El fiscal va informar favorablement sobre la sortida de Puentes de la presó, tot i conèixer aquestes circumstàncies, sobre les quals havia informat mesos enrere. Com a resultat d’aquests fets, Boye denunciava que tant la jutgessa com el fiscal durant dos anys no s’havien preocupat de propiciar una investigació per assassinat, per la qual cosa els acusa d’encobriment. A la lletrada la responsabilitza d’haver auxiliat la jutgessa i el fiscal per cometre aquest delicte.

Així mateix s’acusava Tardón de prevaricació per les seves resolucions acceptant l’entrada i escorcoll del domicili particular i professional de Boye i l’aixecament del secret del contingut del seu mòbil i correus electrònics.

 

A la imatge principal, l'advocat Gonzalo Boye / Efe