El conseller a l'exili Toni Comín ha explicat aquest dimarts els motius pels quals el Tribunal Suprem ha quedat "noquejat" davant la justícia internacional després de la sentència dels tribunals belgues rebutjant l'extradició de Lluís Puig. Comín titlla la decisió de "bomba jurídica" amb una "ona expansiva" que deixa el Suprem fora de joc.

A continuació, el conseller posa sobre la taula diversos escenaris que queden directament afectats per aquesta sentència belga i on les coses no pinten bé pel Suprem espanyol. "Quan el cas de l’1-O arribi al TEDH d’Estrasburg, aquesta sentència de la justícia belga -si el Tribunal d’Apel.lació la confirma- pot reforçar els arguments per tal que sigui revocada la sentència del Tribunal Suprem i les preses i els presos polítics quedin en llibertat?", augura Comín.

Pel que fa el futur dels eurodiputats, el fet que s'hagi declarat que el jutge Pablo Llarena no és competent per emetre l'euroordre complicaria el camí del Suprem per aconseguir que el Parlament Europeu li concedeixi el suplicatori per reactivar les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. En el cas que el suplicatori tirés endavant, Comín es pregunta "quina serà la decisió del TJUE quan aquest tema arribi a les seves mans". 

El conseller també apunta que Llarena hauria de reconèixer la seva manca de competència si el Tribunal d’Apel·lació manté la decisió del jutge belga. En cas contrari, "la justícia espanyola no té cap opció de tornar a emetre una euroordre contra els membres del govern a l’exili davant de la justícia belga". Si Llarena es declara incompetent en el cas, aquest passaria a un tribunal d’instrucció ordinari que, segons Comín, podria optar per reobrir la instrucció o considerar improcedent enviar una quarta euroordre contra els membres del govern a l’exili.

"El Tribunal Suprem porta tres rounds davant de la justícia belga (quelcom inèdit en la història de les euroordres) i els ha perdut tots", recorda el conseller, que creu que "confrontar la “injustícia” espanyola amb la justícia europea s’està confirmant com una de les claus per vèncer la repressió i culminar el camí".

A continuació, el fil complet: