El Tribunal Suprem estudiarà el 14 de setembre si continua mantenint o bé revoca els indults als presos polítics catalans, segons ha publicat el diari Ara. Serà la sala tercera de l’Alt Tribunal l’encarregada de fer la revisió dels indults que el govern de Pedro Sánchez va concedir als principals protagonistes del referèndum de l’1-O del 2017.

Els recursos presentats per Vox i Cs són els primers que arriben al final de la tramitació, que tenen a veure amb els indults concedits a l’expresident d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez. A tots dos se’ls va perdonar la condemna de fins a nou anys d’empresonament acusats d’un delicte de sedició.

Els dos líders socials van ser protagonistes d’algunes de les principals protestes que es van produir a Barcelona poc abans de l’1-O, la més important la del 20 de setembre davant del Departament d’Economia, quan les autoritats policials espanyoles van fer un escorcoll a la recerca d’informació sobre el referèndum. Aquella actuació va generar un rebuig social i milers de persones, convocades per l’ANC i Òmnium, es van concentrar davant de la seu del departament.

Què passa si el Suprem anul·la els indults?

En cas que el Suprem anul·lés els indults, el jutge Manuel Marchena hauria de valorar la seva situació. El delicte de sedició ha desaparegut del Codi Penal. Tot i això, d’altres vegades ha assegurat que a Cuixart i Sánchez se’ls podria aplicar el nou delicte de desordres públics agreujats. La possibilitat de reingressar a la presó no seria immediat perquè es podria presentar recurs contra la revocació.

Aquesta decisió que ha de prendre el Tribunal Suprem té com a context les negociacions per a la investidura del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez. Un dels punts clau d’aquesta negociació és una possible Llei d’Amnistia, ara mateix en el centre del debat polític espanyol.

Les negociacions per la investidura

Les negociacions semblen estar ben encaminades si es té en compte que després de la reunió que la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, va fer dilluns amb el president a l’exili, Carles Puigdemont, a Brussel·les, aquesta va dir que estava “convençuda” que hi hauria un nou govern de coalició. Així mateix, aquest mateix dijous el conseller a l’exili Toni Comín s’ha tornat a veure amb Yolanda Díaz, a qui ha saludat en un acte a l’Eurocambra. Tots dos han estat captats per les càmeres fent-se una abraçada. La reunió de Díaz amb Puigdemont i Comín ha generat les crítiques de l’oposició, PP i Vox, que han posat el crit al cel pel fet que la clau de la governabilitat d’Espanya estigui ara en mans d’algú que consideren que és “un pròfug de la justícia”.