El Tribunal Suprem ha descartat emetre noves euroordres immediatament per la sentència del TJUE, s'admet que es pot denegar l'euroordre de Carles Puigdemont per risc de vulneració de drets fonamentals. A més, la justícia europea ha obert la porta a desmuntar la competència del mateix Suprem per jutjar els exiliats. Tot això quan s'ha pronunciat sobre la negativa de la justícia belga a lliurar Lluís Puig a l'alt tribunal espanyol, qui s'ha mostrat convençut que la sentència el deixa "un pas més a prop de tornar a casa". Per la seva banda, Puigdemont ja havia advertit que les euroordres queden en via morta

🔴 Carles Puigdemont i la sentència del TJUE per les euroordres, última hora | DIRECTE

➡️ Totes les respostes del TJUE a les 7 preguntes del magistrat Pablo Llarena

És a dir, que "no hi haurà un efecte immediat" en el Suprem per la sentència del Tribunal de Luxemburg — tal com han confirmat fonts judicials a Planta Baixa, que han apuntat a tres motius: per una banda, l'alt tribunal espanyol encara no ha rebut la sentència del TJUE; per una altra, que és la Fiscalia qui primer ha de demanar la reactivació de les euroordres; finalment, que el jutge Pablo Llarena vol un criteri estable per interpretar la reforma del Codi Penal. Una reforma que, recordem, va derogar la sedició i va modificar la malversació.

L'embolic de les euroordres

La cosa és que Llarena va dir que no hi havia sedició, ara hi ha desobediència. Però la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat van recórrer la interlocutòria del jutge instructor perquè sumi un nou delicte a la malversació i la desobediència: els famosos desordres públics ajustats. El Suprem haurà de resoldre ara si es manté o no el criteri de Llarena sobre els delictes que s'imputen als líders independentistes, alhora que Manuel Marchena i la resta del tribunal encara analitza com afecta la reforma del Codi Penal als condemnats ja indultats. Quan tot aquest embolic quedi clar, serà el moment que es podran reactivar les euroordres.

Sobre les euroordres en general (i l'euroordre de Puig, en particular), el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha advertit que un estat membre no pot negar-se a executar-les... però sí que pot aplicar una disposició nacional que prevegi que es pot denegar l'ordre de detenció quan "donaria lloc a la vulneració d'un dret fonamental". És així com admet que, per denegar una euroordre, un jutge pugui valorar l'existència de deficiències del sistema judicial "que afectin la tutela judicial d'un grup objectivament identificable de persones al qual pertany l'interessat". El pronunciament serà clau per a la sentència que a l'abril haurà d'emetre el mateix Tribunal de Luxemburg en relació amb la immunitat dels eurodiputats Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.