El Tribunal Suprem ha avalat el cessament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat en aplicació de l'article 155 de la Constitució després de la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017.

La Sala contenciosa administrativa del Suprem ha desestimat el recurs plantejat per Carles Puigdemont contra el Reial decret 942/2017 pel qual es va acordar el seu cessament, en considerar que el mateix va ser "de conformitat amb dret".

La sentència del Suprem argumenta que va ser Puigdemont "el que va deixar d'actuar des de "la lògica i des de les exigències de les seves competències i de la seva posició constitucional, estatutària i legal i va desnaturalitzar i va devaluar el seu estatus constitucional i estatutari". 

El Tribunal explica que el dret a seguir en el càrrec i a exercir-lo "només existeix i es respecta en la mesura que qui ho exerceix respecta, al seu torn, la seva identitat jurídicoconstitucional" i assenyala que, per aplicar l'article 155, tant el Senat com el govern espanyol es van basar en la "desnaturalització de l'exercici del càrrec" per part de Puigdemont.

Els magistrats recorden que ja han dictat sentències avalant d'altres acords adoptats en aplicació del citat article constitucional, com la supressió del Diplocat o la dissolució del Parlament i la convocatòria de les eleccions. A totes aquestes resolucions, recalquen, la sala "no ha tingut cap dubte de la constitucionalitat del judici de procedència d'instar el poder d'intervenció i coerció estatal previst a l'article 155 de la Constitució".

Tant la Fiscalia com l'Advocacia de l'Estat havien mostrat la seva oposició al recurs de Puigdemont, que haurà de fer-se càrrec del pagament de les costes de 3.000 euros, IVA inclòs.