Les forces independentistes va atipar-se de repetir al llarg de la campanya que calia aprofitar les eleccions espanyoles per fer una demostració de força, traslladant la reacció contra la sentència, del carrer a les urnes. L'objectiu s'ha acomplert en part. Si bé no han assolit la difícil gesta de superar el llindar del 50% dels vots, l'independentisme sí que ha aconseguit retallar distàncies amb la resta de partits que no hi donen suport explícit. La suma d'Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i la CUP amplia suports en relació al 28-A. Aquestes tres candidatures han recollit 7.077 vots més, tres punts per sobre que el que van acumular a l'abril ERC, JxCat i el Front Republicà. En paral·lel a aquest avenç, el bloc de partits que no defensen la independència retrocedeixen a Catalunya. 

La primavera passada ERC va fer història protagonitzant la primera victòria d'un partit independentista en unes eleccions generals, amb més d'un milió de vots. Ara els republicans han revalidat la primera plaça, però també són l'única formació independentista que experimenta una davallada. Concretament perden 150.458 electors i 2 escons -de 15 a 13-. En canvi, contra tots els pronòstics, fins i tot els seus propis, JxCat -que veient les males enquestes va escollir com a lema 'Ni un vot enrere'- ha millorat resultats i s'ha guanyat la confiança de 26.500 nous votants, una pujada que li ha atorgat un diputat extra en relació al 28-A -de 7 a 8-. 

El debut de la CUP en unes generals ha tingut recompensa. Els anticapitalistes han doblat el suport que a l'abril va obtenir el Front Republicà d'Albano Dante Fachin. Si ell es va quedar a les portes d'obtenir representació, els cupaires entren al Congrés amb dues cadires. 

La resta de partits, tots els que -amb tots els matisos del món- no aposten obertament per la independència, pateixen un retrocés de 302.964 vots, que representen 3,78% sufragis menys. Entrant al detall, capitanegen al caiguda Ciutadans -que cau més de la meitat-, el PSC i els comuns. A l'altre extrem, VOX és qui encarna una pujada més notable, seguit del PP de Cayetana.