L'11 de setembre del 2017, gairebé un mes després dels atemptats, el terrorista supervivent de l'explosió d'Alcanar demana ampliar la seva declaració. Assegura que es referma amb tot el que ha explicat anteriorment, però que vol aportar nous detalls a la investigació.

El sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils, al qual ha tingut accés El Nacional, reflecteix aquest nou interrogatori de Mohamed Houli Chemlal.

Houli Chemlal explica que Younes Abouyaaqoub i Omar Hychami van fer un viatge a Marsella i a París. "Aquesta nit vam dormir a casa meva i, l'endemà, vam anar a Alcanar on es trobaven Mohamed Hychami i Youssef Aallaa. Younes i jo ens vam quedar i Omar va marxar", relata.

La dada coincideix amb l'informe policial que s'obté de la col·laboració amb la policia francesa que ratifica que Abouyaaqoub i Hychami van estar a França i que van comprar unes targetes de telèfon mòbil.

"Quan era a Alcanar vaig escoltar com Younes AbouyaaqoubMohamed Hychami i Youssef Aalla, que es trobaven al porxo, parlaven entre ells. El primer que vaig escoltar és com parlaven de dos homes que es movien molt amb l'imam i que feien viatges a França i Bèlgica, que aquests homes eren els que manaven per ell, que eren gent de diners i que ens ajudarien; d'ells no en sé res més", prossegueix Mohamed Houli Chemlal en la seva declaració.

La discoteca Colossus, objectiu

De la conversa Houli Chemlal conclou que hi ha una altra cèl·lula gihadista a França que podria entrar a Catalunya per Andorra i atemptar a Lloret de Mar: "Una altra cosa que els vaig sentir dir, que és pel que tinc por, per la meva família, és que deien que no estàvem sols, que coneixien un altre grup. Que l'imam coneixia un altre imam que tenia un altre grup com nosaltres, de vuit o nou persones. Aquest grup era de França i que tenien pensat passar a Espanya per Andorra, comprar armes i atemptar a Lloret de Mar. Volien atemptar contra l'Ajuntament i la Policia. Jo no sé si ho volien fer de manera coordinada amb nosaltres o no".

De fet, entre la documentació que els Mossos d'Esquadra troben en els diferents escorcolls, hi ha un llistat de municipis de la costa catalana. La nota és manuscrita i algunes poblacions estan ratllades. La policia troba el document a l'habitació de la casa de Ripoll, on viu Said Aalla.

Entre els informes policials que recull el sumari hi ha el que inclou les cerques per internet que van fer els terroristes. Aquí és on hi ha l'objectiu de Lloret de Mar. Els terroristes van fer cerques relacionades amb locals d'oci, concretament, i en relació a la població de Lloret de Mar, l'informe policial assenyala que és una "població costanera molt popular per l'oferta d'oci assequible que existeix, que té molts visitants estrangers, majorment ciutadans anglesos".

Els terroristes van fer una cerca general per "Iloret de la mar clubs and bars", i posteriorment una recerca concreta sobre l'aforament de la discoteca Colossos: "colossos Iloret Afore". Pels Mossos, "és rellevant aquesta consulta, ja que aquesta discoteca té un aforament molt alt, d'unes mil vuit-centes persones. Per fer una comparació amb un local similar, cal destacar que, la nit dels atemptats a París del 13 de novembre del 2015, la sala de concerts Bataclan comptava amb uns mil cinc-cents assistents, de manera que podrien assemblar-se quant a grandària".

I en aquest sentit, segons els Mossos, "podria haver servit aquest exemple (de Bataclan) per inspirar els terroristes a cercar objectius del mateix calibre".