Yolanda Díaz no ha superat el primer test electoral autonòmic, malgrat jugar a casa, i Sumar s'ha quedat fora de la Xunta de Galícia, ja que només ha aconseguit un 1,9% del vot (27.949), amb el 99% escrutat. La formació, que confiava a guanyar almenys dos diputats, ha quedat per darrere de Vox, que tampoc no ha obtingut representació, amb 32.301 vots (2,19%). Per la seva part, Podemos no ha resistit el cop i tampoc no ha aconseguit cap escó a la cambra autonòmica gallega, i ha deixat molt enrere el 3,9% que va obtenir Galícia en Comú el 2020. De fet, la formació només ha sumat 3.469 vots aquesta nit electoral, el 0,25% del sufragi, i fins i tot ha estat superada pel partit animalista PACMA, amb 5.337 vots.

🗳️ Consulta tots els resultats de les eleccions a Galícia
 

D'aquesta manera, el partit de Díaz no ha assolit les seves expectatives mínimes d'aconseguir dos escons a Pontevedra i la Corunya, i ha evidenciat que Sumar queda molt lluny de ser l'alternativa a Galícia. Malgrat el fracàs de l'esquerra —davant una nova majoria absoluta del PP, amb 40 diputats—, el BNG s'allunya de la tònica general i guanya força en aquestes eleccions gallegues, on ha obtingut el seu millor resultat històric, amb 25 diputats, a costa dels socialistes, que han perdut cinc escons i s'han quedat amb nou.

 

La líder de Sumar i vicepresidenta segona ha admès que els resultats de la seva formació a les eleccions gallegues són "dolents" i ha lamentat que no s'hagi aconseguit el canvi polític a Galícia i no s'hagi pogut fer caure el popular Alfonso Rueda, tal com proclamaven durant la campanya electoral.

Per la seva banda, la candidata de Sumar a Galícia, Marta Lois, també ha valorat els comicis i s'ha compromès a treballar "per un futur millor per a Galícia", encara que lluny de l'hemicicle. Lois ha agraït el suport a tots els gallecs que han confiat en el seu projecte, tot reconeixent que els resultats són "dolents, sense pal·liatius". Igualment, ha assenyalat que la campanya electoral ha estat "complexa i difícil", marcada per la disputa amb Podemos, i ha subratllat que "no ha estat una nit fàcil". De fet, la candidata de Sumar ha admès que "esperava uns altres resultats", però ha tret pit que es tracta d'un "projecte nou". "És la primera vegada que concorríem", ha apuntat. 

El portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha assumit que els resultats "no són bons". Ni per a nosaltres ni per al canvi a Galícia", ha puntualitzat. Malgrat això, ha mostrat el seu suport a Lois i als companys de Sumar a Galícia, que han "aixecat a pols una campanya del no-res i amb molt poc temps". "Els meus respectes i el meu afecte a la gent que milita a les verdes i a les madures", ha afegit Errejón.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!