Sumar i PSOE han celebrat aquest dimecres una reunió per avaluar la salut del govern espanyol de coalició després de l'escàndol del cas Cerdán, però la trobada no ha arribat a bon port. El soci minoritari de l'executiu exigia als socialistes mesures contundents contra la corrupció. Però, un cop finalitzada la cita, Sumar ha denunciat "l'immobilisme" de Pedro Sánchez. "No són conscients de la gravetat de la situació", ha assenyalat després d'informar que no s'ha produït "cap avenç" en aquesta trobada. Segons el ministre de Cultura i portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, la formació ha presentat al PSOE un full de ruta amb un paquet de mesures per lluitar contra la corrupció i "evitar així que la legislatura embarranqui". La reunió s'ha celebrat minuts després que Yolanda Díaz assegurés en una entrevista a Onda Cero que el seu "límit" per continuar dins de l'executiu és que la trama corrupta s'estengui al PSOE en un eventual cas de finançament il·legal, tal com apunta el jutge del Tribunal Suprem. També ha exigit a Sánchez no només comparèixer al Congrés, sinó també sotmetre's a un "escrutini" davant la premsa.
Tal com ha explicat Urtasun aquest dimecres, Sumar ha proposat als socialistes un "full de ruta" de lluita contra la corrupció per esgotar la legislatura fins al 2027. La principal d'aquestes iniciatives és la de castigar les empreses implicades en trames de corrupció. Actualment, a aquestes companyies se les pot vetar de poder guanyar una adjudicació pública durant un període d'entre 3 i 5 anys si són condemnades per un tribunal. Però el partit de Yolanda Díaz vol ampliar aquesta forquilla d'anys. D'altra banda, també han exigit tirar endavant el pla de regeneració democràtica anunciat a principis del 2024.
La branca socialista del govern espanyol no ha volgut valorar la trobada davant dels micròfons, però fonts del PSOE asseguren que la trobada ha estat "cordial"; contràriament al que exposa Sumar en privat, que destaca la "tensió" de la trobada i "l'estat de xoc" en el qual encara es troba l'entorn de Sánchez. Aquestes mateixes fonts insisteixen que cal esperar al comitè federal del PSOE d'aquest dissabte, així com a la compareixença que farà el president espanyol al Congrés dels Diputats el 9 de juliol per donar explicacions sobre el cas Cerdán, on s'espera que anunciï iniciatives legislatives per frenar l'escàndol. "Coincidim en la preocupació per aquest cas de corrupció", es limiten a assenyalar fonts socialistes.
Sumar va demanar la celebració d’una nova reunió de la comissió de seguiment de la coalició de govern espanyol el mateix dia que va fer-se públic l’informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil que situava Santos Cerdán al capdavant de la trama corrupta del cas Koldo. La trobada ha tingut lloc en una sala del Congrés dels Diputats i per part del PSOE hi han participat els ministres María Jesús Montero i Félix Bolaños, així com el secretari d’Estat de Relacions amb les Corts, Rafael Simancas; mentre que els representants de Sumar han estat Ernest Urtasun (ministre de Cultura), Enrique Santiago (Izquierda Unida), Javier Padilla (Más Madrid), Candela López (Comuns) y Jorge Pueyo (Chunta Aragonesista).
Aquesta trobada arriba dues setmanes després que ja es reunissin d’urgència al palau de la Moncloa Pedro Sánchez i Yolanda Díaz. En aquella cita, la vicepresidenta segona del govern espanyol va exigir al cap de l’executiu acabar amb els aforaments, un privilegi que tenen els diputats: que només un tribunal superior els pot investigar i jutjar, i que per fer-ho ha de demanar permís a la cambra de la qual n’és membre. També va demanar un canvi en la legislació per castigar les empreses corruptores implicades en trames irregulars, amb la possibilitat que no puguin tornar a optar a noves adjudicacions públiques; una mesura que també reclamen altres aliats parlamentaris com Esquerra Republicana.
Després de la trobada amb Díaz, Sánchez va convocar la resta de socis al seu despatx. Només Podemos i BNG van declinar la invitació. La resta de formacions, com Junts per Catalunya, no van retirar-li el suport, però li van exigir el compliment dels acords pendents a canvi de la seva investidura el 2023. De fet, Alberto Núñez Feijóo va impulsar aquest dimarts una ronda de trucades a aquests partits, per sondejar si encara continuen lligats al PSOE o bé si se sumarien a una moció de censura perquè el PP recuperés la Moncloa. Cap formació li ha seguit el joc.
Sánchez prepara una renovació del PSOE i l’anunci de mesures contra la corrupció
La reunió entre les dues formacions del govern espanyol s’ha celebrat a les portes del comitè federal del PSOE que tindrà lloc aquest dissabte a la caserna general socialista del madrileny carrer de Ferraz. En aquell conclave Sánchez haurà d’anunciar qui substitueix Santos Cerdán com a secretari d’organització del partit. Alguns noms que apareixen a les travesses són el de la secretària general del grup parlamentari al Congrés i diputada del PSC per Lleida, Montse Mínguez, així com el de la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé. El dia en què va esclatar el cas Cerdán, el màxim líder socialista va anunciar que impulsaria una renovació de l’executiva de la seva formació. I s’espera també que tiri endavant canvis en el sistema de funcionament i de gestió del partit, així com de les normes internes que han de regir l'activitat dels seus membres.
Quatre dies més tard, el dimecres 9 de juliol, Pedro Sánchez compareixerà al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre el cas Koldo, en el qual estan implicats els dos homes a qui va confiar el timó del partit mentre ell era a la Moncloa. Segons ha explicat aquest dimecres Félix Bolaños en una entrevista a la Cadena SER, el president espanyol ultima mesures contra la corrupció que podrien anar en la línia del que li reclamen els socis parlamentaris. Fonts de la sala de màquines de la Moncloa assenyalen que algunes iniciatives podrien afectar a les empreses corruptores.