Aquest diumenge se celebra a Galícia una jornada electoral especialment transcendent. El Partit Popular (PP) veu perillar la seva majoria absoluta i les esquerres busquen guanyar terreny i, si és dona el cas, aconseguir formar un govern històric. Per aquest motiu, la tensió és ben palpable en aquesta jornada que, de moment s'ha desenvolupat amb normalitat, però que ja he deixat un incident. En un col·legi electoral de Balaídos, una apoderada del PP n'ha agredit un de Sumar, segons han denunciat des de la formació liderada per Yolanda Díaz. L'apoderada popular era dins d'una cabina manipulant les paperetes i amagant les dels altres partits. Llavors quan l'apoderat de Sumar l'ha enxampat i li ha dit que marxés, ha empès l'home que s'ha donat un cop al cap contra una taula i ha quedat inconscient durant uns minuts, segons relaten els testimonis.

🔴 Eleccions a Galícia 2024, DIRECTE | Enquestes, votacions i última hora dels candidats

Després de l'incident, una apoderada del BNG ha trucat una ambulància i han traslladat l'home a un hospital proper, on s'espera la valoració dels metges i l'informe de les lesions. També s'ha presentat la policia al col·legi electoral i ha recollit la denúncia de l'apoderat agredit. Ramón Sarmiento, candidat de Sumar per Pontevedra, han anat al col·legi electoral quan han tingut notícies de l'agressió per mostrar el seu suport a l'agredit i condemnar els fets.

Sarmiento, en una roda de premsa posterior als fets, ha donat les gràcies a l'apoderada del BNG que ha atès l'agredit, i també ha volgut denunciar l'agressió i la manipulació de les paperets per part de l'apoderada del PP. "Sembla que és una pràctica habitual del PP, de manipulació de les cabines electorals, no és normal", ha afirmat el candidat de Sumar. El candidat de la formació de Yolanda Díaz també ha volgut fer una crida als apoderats del PP perquè mantinguin una actitud adequada. "Preguem si us plau al PP que faci una crida a la seva gent, perquè mantinguin una actitud correcta" ha afirmat.

Des del PP desmenteixen l'agressió

Per altra banda, el PP de Vigo ha negat que la seva apoderada del col·legi electoral de Balaídos Districte 4, a Vigo, agredís al de Sumar Galícia, com ha denunciat la formació de Yolanda Díaz, i han qualificat el succeït com un "lleu incident". Els populars de Vigo expliquen que, segons la informació que tenen, "s'ha produït un incident de caràcter lleu" entre els apoderats de les dues formacions. "Tant la versió del nostre apoderat com de testimonis presencials desmenteix que fos una agressió com afirma Sumar", assenyala el PP. Els populars sí que confirmen que l'apoderat de Sumar li ha cridat l'atenció al del PP quan aquesta comprovava que les paperetes estaven degudament col·locades.

El 17% dels gallecs vota en les primeres hores de les eleccions: menys que el 2020 i més que el 2016

Les dades de participació en les eleccions al Parlament de Galícia obren encara més interrogants. Fins a les dotze del migdia, havien votat 379.624 persones, un 17,12% del cens, cosa que suposa un descens de 2,3 punts al conjunt de Galícia respecte a les eleccions del 2020. Una possible explicació és que en aquell cas els comicis van ser el juliol, en un dia de calor i en plena pandèmia, cosa que hauria pogut portar molta gent a anar a votar a primera hora. D’altra banda, el primer avenç de la participació també revela que hi ha hagut un augment de dos punts percentuals respecte als comicis del 2016. En aquell cas, havia votat el 15,01% del cens. A més, la Xunta també ha fet públiques les dades del vot exterior: han sigut 29.300 persones, que representen el 6,15% del total dels residents a l’estranger.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!