Espia Espanya a polítics del cantó suís del Jura?, ha preguntat el diputat socialista Pierre-André Comte al govern cantonal. La pregunta, per escrit, fa referència a la informació publicada aquest diumenge pel diari Blick, el més venut del país, segons la qual l'ambaixada espanyola a Berna va seguir de prop la relació entre independentistes catalans i polítics suïssos i va fer informes de detall d'aquests seguiments.

Comte vol saber si el govern pot assegurar que l'espionatge espanyol a Suïssa no afecta polítics ni funcionaris electes del cantó del Jura. Si no és així, el diputat vol que el cantó exigeixi més control al ministeri federal d’Afers Exteriors. En cas afirmatiu, demana que l’executiu cantonal exigeixi l’entrega de la llista de persones afectades per la vigilància espanyola.

Contactes vius

Comte és també secretari general del Moviment Autonomista del Jura, que aplega tots els partits favorables a la reunificació d’una part del Jura, francoparlant, que pertany al cantó veí de Berna, germanoparlant. Comte sospita que els serveis espanyols han sotmès a vigilància específica els autonomistes del Jura. És ell qui va rebre el president a l’exili Carles Puigdemont a la Festa del Poble Jurassià, el setembre passat, a la vila de Delémont (a la foto). Puigdemont, al seu torn, va rebre Comte el passat 2 de febrer a Waterloo. 

La visita de Puigdemont a Suïssa havia estat precedida de contactes privats amb líders polítics i socials d’aquell país. Els contactes entre independentistes catalans i autonomistes del Jura continuen encara avui, segons l’emissora suïssa RFJ, que ha publicat la pregunta del diputat.

Un dels objectius de l’espionatge espanyol, segons Blick, és el grup d’amistat parlamentari suís-català, presidit per Mathias Reynard, conseller del cantó del Valais. Reynard està indignat: “Espanya vigila representants electes suïssos. Són mètodes inacceptables que mostren un cop més el seu rebuig a tot debat democràtic en relació a Catalunya (presos polítics, repressió del referèndum...)”.