El govern suís haurà de respondre en seu parlamentària a la petició d’Òmnium Cultural perquè es bloquegin tots els fons del rei emèrit Joan Carles I sospitosos de tenir un origen il·lícit, segons ha informat aquest dimarts l'entitat.

La resposta de l'executiu serà per escrit a la pròxima sessió de l’Assemblea Federal de Suïssa després que s'hagi fet seva la petició d'Òmnium el diputat del grup socialista Christian Dandrès.

Dandrès va demanar al Consell Federal helvètic una resposta amb caràcter oficial i en seu parlamentària sobre la situació del Borbó, actualment als Emirats Àrabs Units.

A la petició de Dandrès s’hi han sumat 20 diputats més del Partit Socialista, però també altres parlamentaris del Partit Ecologista i del Partit Suís del Treball, entre els quals Pierre-Yves Maillard, Delphine Klopfenstein Broggini, Nicolas Walder o Denis de la Reusille.

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha celebrat que això ja no sigui cosa només d'Òmnium, sinó també de tres formacions polítiques de Suïssa "que consideren prioritari investigar la corrupció del Borbó". "Un cop més s’haurà d’aclarir a Europa allò que els poders de l’Estat espanyol intenten amagar", ha assegurat.

"No tenim cap dubte que tant la justícia com el govern de Suïssa donaran compliment als seus compromisos internacionals en la lluita contra la corrupció”, ha vaticinat.

Bloqueig dels fons

Concretament, les preguntes de Dandrès fan referència explícita a la petició de l'entitat cultural catalana de bloquejar els fons de l'Emèrit aplicant la pròpia llei suïssa. De fet, el grup socialista ha anat més enllà i ha preguntat al govern si és compatible “l’aparent inacció de les autoritats federals amb els compromisos internacionals de Suïssa en la lluita contra la corrupció”. 

rei Joan Carles emir Qatar GTRES

El rei Joan Carles amb l'emir de Qatar | Gtres

També ha censurat que el Rei Emèrit hagi fet ús d’estructures financeres opaques amb els bancs suïssos per rebre desenes de milions de dòlars d’origen presumptament il·lícit mentre era el cap d'Estat espanyol.

Per últim, ha preguntat "quines mesures han pres les autoritats federals per determinar l’origen d’aquests fons" tenint en compte la recent marxa de Joan Carles de l’Estat espanyol a un país sense acord d’assistència mútua ni d’extradició amb Suïssa.

Dos mesos sense resposta

Aquesta notícia arriba dos mesos i mig després que l'entitat cultural presentés al govern helvètic un informe jurídico-tècnic perquè bloquegés els comptes de l'exmonarca com a "acció preventiva" mentre dura la investigació que la fiscalia suïssa està fent per presumpte blanqueig de capitals.

Així doncs, els tres partits que s'han fet seva la petició ajuden Òmnium a pressionar el govern d'aquest país en un moment en que està "especialment preocupat per combatre la imatge de sospita de blanqueig internacionals contra els bancs suïssos", segons explicava la la doctora en dret internacional Neus Torbisco.