El diari Süddeutsche de Munic ha presentat als alemanys el nou ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, remarcant que no és un personatge transversal sinó un militant unionista i una aposta bel·ligerant de Pedro Sánchez. "S'arrisca a un conflicte amb Catalunya quan prengui possessió", adverteix.

En un article titulat Un català unionista, el rotatiu afirma que amb la designació de Borrell el nou president espanyol  "ha enviat un missatge fort d'entrada" en el conflicte català, en el sentit que no hi haurà variacions respecte al PP. Segons el rotatiu, el missatge de Sánchez és el següent: "Josep Borrell és català, però parla en nom de la part dels catalans que estan en contra de la secessió de la comunitat".

"Amb la designació de Borrell, Sánchez ha deixat clar de quin costat està el seu govern: la unitat d'Espanya també està per sobre de tot per als socialistes, i en aquest punt Sánchez no és diferent del seu predecessor Mariano Rajoy, a qui va tombar la setmana passada", assenyala.

Süddeutsche recorda que la passada tardor, en el moment "més àlgid" de la tensió entre Barcelona i Madrid a causa del referèndum i la repressió policial, Borrell va deixar anar la frase "les fronteres són cicatrius que la història ha deixat a la pell de la terra". Una frase que al·ludeix a la guerra.

El diari remarca que la designació de Borrell ha estat molt mal acollida pels independentistes, i cita les crítiques del president a l'exili, Carles Puigdemont.

El segon ministeri en importància per als alemanys és el d'Hisenda, perquè volen que mantingui les polítiques de control de la despesa, i en aquest sentit Süddeutsche posa tota l'atenció en María Jesús Montero, que estarà "al capdavant del ministeri més important des del punt de vista de la UE".

La cancellera Angela Merkel ha telefonat Sánchez i l'ha convidat a Berlín per celebrar una primera entrevista, segons el rotatiu.