La Plataforma Stop JJOO ha reaccionat a l'anunci del Govern d'aquest dijous de presentar una candidatura en solitari de Catalunya pels Jocs Olímpics d'Hivern 2030, i ha volgut "celebrar" que la candidatura dels Jocs s'hagi "enfonsat", ja que, segons les informacions que han rebut, preveuen que hi haurà un anunci oficial sobre la retirada del projecte entre divendres i dilluns, tot coincidint amb la visita del president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, a Catalunya. Un portaveu de l'entitat, Bernat Lavaquiol, ha demanat a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que "aturi aquesta agonia i es posi a treballar en les polítiques del Pirineu". Així, volen que es constati que no hi havia cap "xantatge" i que, per tant, les inversions previstes al territori s'executaran igualment, ha dit la també portaveu, Helena Guillén.

Lavaquiol ha demanat que es faci pública la informació sobre el pressupost, les reunions i els dinars que s'hagin fet per preparar la candidatura i conèixer on aniran a parar les inversions previstes al Pirineu si es retira el projecte olímpic. En aquest sentit, ha afirmat que cal "revertir" les polítiques actuals que, segons ell, propicien el despoblament rural i l'abandonament de les terres. Sobre aquesta qüestió, Guillén ha apuntat la necessitat que aquestes vagin encaminades a l'adaptació i mitigació del canvi climàtic, tot citant com a exemple els incendis forestals que s'han declarat aquest dimecres a Catalunya derivats de l'onada de calor.

Improbabilitat de la candidatura

Pel que fa als motius que han afectat negativament la proposta per als Jocs d'hivern 2030, el portaveu de la Plataforma ho atribueix a diversos factors, tot destacant, entre d'altres, la pressió social i la manifestació celebrada el 15 de maig passat a Puigcerdà, que ha qualificat de "la més gran de la història" en contra d'uns Jocs. Així, considera, segons li han traslladat, que el Comitè Olímpic Internacional (COI) "ho ha mirat molt de prop" i que, davant aquesta mobilització de rebuig, és "molt improbable" que el projecte del Pirineu sigui el guanyador. 

Des de Stop JJOO han assegurat que no els "sorprendrà" que la Generalitat continuï treballant per una candidatura olímpica de cara al 2034 o més enllà, perquè, segons creuen, el projecte és una "menjadora pública" on invertir. Davant d'aquesta situació, Guillén ha afirmat que la plataforma seguirà "lluitant" per acabar amb les mancances que pateix el Pirineu en matèria de transport públic, oferta formativa, habitatge o feines de qualitat i estables, entre d'altres.