Ressò internacional del cas Volhov. Ahir, reportatge del New York Times semblava fer eco de la teoria del jutge, Joaquín Aguirre, sobre la presumpta via russa del finançament del procés. Avui, el rotatiu rus Sputnik ha donat l'altra versió, concloent que la controvèrsia tan sols es tracta d'una altra "paranoia" de l'estat espanyol, és a dir, "el de sempre", asseguren els russos. 

L'article d'Sputnik inclou la contestació de Josep Lluís Alay des de l'oficina del president Carles Puigdemont. A més, corroboren la importància del fet que la Fiscalia hagi rebutjat que l'Audiència Nacional investigui l'entorn de Puigdemont en relació amb Tsunami Democràtic, ja que "manquen de la més mínima motivació fàctica i jurídica".

"La mateixa història"

Sota el titolet "la mateixa història", el rotatiu rus també recorda com el 2020 la Justícia espanyola va haver d'arxivar la investigació que suposadament vinculava el procés amb Moscou perquè, tal com expliquen, "l'acusació no va aportar proves suficients per a confirmar la seva teoria. Únicament retallades de premsa i el testimoniatge d'un únic confident." És per això que subscriuen l'opinió del politòleg de comunicació i investigador social Víctor Prieto, qui assegura que la vinculació de Rússia amb el procés respon a interessos de l'Estat, i que per tant és un mecanisme per desprestigiar els "enemics" independentistes. 

"Cap credibilitat" 

D'altra banda, Sputnik també cita Marc Guinjoan, investigador del Departament de Ciència Política de la Universitat de Barcelona, qui assegura que no és el primer cop que la Guàrdia Civil busca vincular el procés amb "qualsevol tempesta", i lamenta la impunitat amb la qual es fa. És per això que Guinjoan reconeix no donar-li "cap mena de credibilitat a la informació.

Un altre rotatiu rus, el Russia Today, també ha comentat avui la controvèrsia en un to similar, adjuntant-hi aquest vídeo al final del seu article. 

 

Foto principal: l'edifici del Kremlin a Moscou, Rússia / Quistnix