Sortu ha rebutjat i qualificat de "molt greu" la sentència del procés i ha afirmat que "iguala la desobediència civil pacífica amb la lluita armada". Per això, ha defensat que "Catalunya i Euskal Herria" han de coordinar els seus esforços i, després de fer una crida a "unir forces", donar "respostes compartides" i que cal "situar-se al costat de Barcelona". Aquestes manifestacions formen part d'una declaració llegida a Bilbao pel secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, sota el títol "A favor del dret d'autodeterminació dels pobles".

L'acte de lectura de la declaració, celebrat a Bilbao, ha comptat amb la presència de militants de l'esquerra abertzale que s'han situat sota d'unes grans fotos col·locades de cap per avall del Rei emèrit, Juan Carlos, el Rei Felip VI i el dictador Francisco Franco.

Condemnen la sentència

En la declaració, es qualifica d'"injusta" la sentència als presos polítics "pel mer fet d'exercir el dret d'autodeterminació a través de les urnes" i els assistents han volgut mostrar el seu "total suport, solidaritat i afecte al poble català, així com per denunciar aquest dur atac contra el dret d'autodeterminació dels pobles".

Segons el seu parer, la sentència és "molt greu" i ha indicat que, després d'unes "detencions injustes, d'una criminalització injusta, i uns empresonaments i un judici injust", ahir el Tribunal Suprem "va escriure un nou capítol, també injust, en aquesta història plena d'injustícies".

El secretari general de Sortu ha assegurat que tracta d'"una sentència d'Estat" i ha denunciat que la separació de poders "no existeix a Espanya des que va guanyar el cop feixista de juliol de 1936". "No existeix, ja que mai s'ha trencat amb el franquisme. La democràcia espanyola es va fer de llei a llei: de llei franquista a llei postfranquista. Aquesta sentència és l'expressió d'aquesta lògica, d'aquesta llei i d'aquest Estat que mai no ha construït estructures democràtiques," ha afegit.

Fotos rei felip vaig veure, joan carles franc Sortu - Efe

 

Efe

Així mateix, considera que la sentència "sacseja l'escenari polític" i ja s'està en una altra situació. Després d'afirmar que "no és casualitat" que en pocs dies s'hagin conegut dues sentències "extremadament dures", amb referència a la dels joves d'Altsasu i la del procés, ha assegurat que els poders "fàctics" han pres la decisió de "tancar amb tota la seva força la porta a la democratització de l'Estat espanyol i entrar en una nova fase autoritària, per intentar salvar el règim del 78 i blindar els interessos de les elits davant de la situació socioeconòmica que s'acosta, vulnerant els drets dels pobles".

Segons la seva opinió, s'ha optat "per la via policial, excloent la del diàleg" i ha agregat que, conegudes les sentències, "s'entén millor l'avançament electoral".