Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos s'han tancat en banda avui en el judici pels papers de Bárcenas. Cap dels dos no recorda res i el poc que recorden ho han negat.

L'exsecretari general del PP el 1999 i vicepresident del govern de José María Aznar, Javier Arenas, ha negat aquest dimarts davant del tribunal de l'Audiència Nacional que rebés sobresous en metàl·lic de la mà de qui va ser tresorer del partit Álvaro Lapuerta o del llavors gerent Luis Bárcenas.

En resposta a preguntes de les acusacions populars, Arenas sí que ha confirmat que el càrrec de secretari general tenia lligat un complement de responsabilitat, però ha matisat que aquest plus es rebia per transferència, anava acompanyat de la nòmina i es declarava a l'IRPF anualment.

En aquest sentit, ha incidit que també hi havia complements per als qui ostentaven un càrrec dins del grup parlamentari popular. "El consell de direcció tenia un complement que venia acompanyat de la retribució de la cambra i que es declarava a l'IRPF, per descomptat", ha insistit.

Preguntat per si coneixia els apunts comptables que portava de la caixa B Bárcenas, ha assenyalat que va tenir-ne coneixement pels mitjans, però que sobre la immensa majoria d'aquests assentaments comptables té un "absolut desconeixement". "En els que aparec jo, absolut desconeixement, i no és correcta l'anotació", ha incidit.

Així, no reconeix com a verídics aquests apunts malgrat que apareixen anotacions a nom d''Are', 'Arenas', 'J.R., 'J.A.' o 'Arenas'. En un moment donat ha explicat que no és "l'únic Javier que apareix en aquests papers" i tampoc no és "l'únic Javier del PP". "No sé si a l'organització hi ha algun altre Javier Arenas", ha afegit, i després ha subratllat que no ha rebut "cap quantitat provinent d'empresaris o del partit", i que "tot el que ha rebut" ho ha declarat a Hisenda.

Les tres negacions d'Álvarez Cascos

L'exvicepresident del govern espanyol i exministre del PP Francisco Álvarez Cascos ha negat aquest dimarts la major durant el judici per la presumpta caixa B del PP a l'Audiència Nacional, assenyalant que mai no li van ser lliurades ni va lliurar les quantitats que es vinculen amb el seu nom als denominats papers de Bárcenas. "Aquests apunts no tenen res a veure amb mi", ha assegurat.

En la seva declaració en aquest judici, l'extresorer del PP Luis Bárcenas va situar Álvarez Cascos a l'origen de la caixa B, ja que, segons va dir davant del tribunal, la comptabilitat paral·lela va començar a fer-se quan el també tresorer del partit Álvaro Lapuerta va rebre la "instrucció" del llavors secretari general de la formació política.

El testimoni ha negat aquest extrem, assenyalant que va exercir les funcions de tresorer des del cessament de Ronsendo Nasseiro el 1991 i fins al nomenament d'Álvaro Lapuerta, predecessor de Bárcenas ja mort. "Mai no vaig tenir coneixement, ni abans, ni durant, ni després", ha respost de manera taxativa.

Sobre els papers de Bárcenas, l'exvicepresident del govern espanyol ha insistit al llarg de l'interrogatori a què l'han sotmès diverses acusacions populars que només els coneixia pel que havien publicat els mitjans de comunicació i per ell no tenen "cap significació". També ha dit que no sap qui és Ángel Piñeiro, exgerent del PP gallec i qui segons el sumari apareix com a responsable de la canalització de gran part de les donacions d'empresaris al PP.

Quant a les seves retribucions, ha insistit una vegada i una altra que totes elles les ha rebut a través de xecs nominatius i de forma transparent, qualificant de fals que estigui darrere de cap dels pagaments que apareixen als papers, que segons li ha recordat l'advocada d'Adade, haurien ascendit a 421.000 euros actuals sent vicepresident, més uns altres 250.000 euros sent ministre.

Igualment, ha negat els ingressos que segons els apunts de Bárcenas hauria aportat a la caixa B després de rebre les esmentades quantitats d'empresaris, per valor de 10 milions de pessetes el 1994 i d'uns altres 4 milions de pessetes el 1995. "Ni tan sols he rebut un cita per a això, ningú no entra a comprar fruita a una ferreteria", ha assenyalat sobre això.

Després de negar conèixer altres punts de la trama, com els ajuts a l'exsecretari del PP navarrès Calixto Ayesa en els anys en què ell era responsable del partit, Cascos ha mostrat la seva "perplexitat" per l'ocorregut amb aquest procediment perquè considera que el govern del qual ell va formar part "va donar solució i va abordar d'una manera definitiva una situació heretada, la que hi havia a Espanya entre 1991 i 1996", relacionada amb les donacions als partits.

En aquest punt ha mostrat una portada del diari El País de 1991 que resa: "Borrell insta els magnats de la construcció que no paguin comissions als partits".

Ha afegit que el 2000, quan va ser nomenat ministre de Foment, es va comprometre a aprovar un nou reglament per desplegar la llei de contractes amb les administracions públiques per introduir clàusules que introduïssin transparència i concurrència de l'administració pública, i que així ho van fer, la qual cosa faria impossible un sistema com el descrit per Bárcenas.

Tota la culpa cap al tresorer

Durant l'interrogatori a Arenas, ha tornat a posar-se sobre la taula l'estructura del partit, amb l'objectiu de conèixer si el president o el secretari general tenia alguna mena de poder respecte a la part econòmica de l'organització. L'exsecretari general s'ha mantingut en la línia del que ha declarat també l'ex-secretari general Ángel Acebes, en incidir que ell només responia de la part política i que l'econòmica depenia completament del tresorer.

Javier Arenas judici|seny papers Bárcenas

"Jo com a secretari general no tenia firma, no he firmat un taló", ha explicat, per a després afegir que tampoc no rebia pel seu càrrec propostes de possibles donants del PP i que mentre va ser part del govern espanyol va deixar de percebre complements salarials perquè eren incompatibles amb el càrrec de ministre.

A més de pels possibles sobresous que hagués cobrat, a Arenas també se li ha preguntat per diversos episodis que tenen relació amb la causa, com per exemple pel declarat per Bárcenas, qui va afirmar que en tancar la caixa B del partit li va preguntar a Arenas què havia de fer amb el romanent (uns 50.000 euros). Arenas ha assenyalat que no recorda aquesta conversa, però no li sembla estrany que l'hagués derivat per resoldre qualsevol assumpte al llavors president Mariano Rajoy.

"Però no recordo que Bárcenas m'hagi parlat mai de la caixa B", ha indicat, per negar a més que li regalessin un rellotge quan va abandonar la secretaria general el 2003 --que també apareix en anotacions--, que hagués tingut una reunió privada amb el constructor Luis del Rivero a compte d'un donatiu o que un empresari andalús li donés diners en efectiu per a aquesta caixa paral·lela del PP.

Préstec a García Escudero

En relació amb l'apunt als papers que parla d'un préstec a l'expresident del Senat Pío García Escudero després de l'atemptat terrorista al seu domicili, Arenas sí que ha indicat que ell li va assenyalar que havia de parlar amb el tresorer, i ha afegit que aquest assumpte en concret figurava en els comptes que anaven al Tribunal de Comptes, òrgan fiscalitzador dels partits polítics. "No vaig gestionar res, un company em va traslladar una necessitat i li vaig dir que parlés amb el tresorer, però no vaig negociar res ni vaig gestionar res", ha puntualitzat.

Durant els torns de les acusacions populars també s'ha fet referència a un dinar que manté amb Bárcenas el desembre 2012, pocs mesos abans que surtin a la llum els papers, d'aquell dinar ha recordat que es va produir allà perquè ell anava poc a Madrid i que va ser l'últim contacte que va mantenir amb ell.

D'ella recorda a més que Bárcenas li va assenyalar que hi havia una acta notarial --a la qual ja es va referir l'extresorer en la seva declaració-- en la qual es "posava de manifest la gestió del tresorer", però ha apuntat que ell no va veure aquesta acta ni la va rebre. Tampoc no coneix si efectivament aquesta reunió entre ambdós va ser gravada per Bárcenas.

Després de les acusacions populars, el fiscal Antonio Romeral ha fet una sola pregunta a Arenas, relativa a si va poder comparar el que ell va percebre com a complement amb els apunts reflectits a les anotacions de Bárcenas. L'exsecretari general del PP ha negat que contrastés les dades.