L'expresident del Govern balear i exministre Jaume Matas ha negat aquest dimarts haver cobrat 8.400 euros recollits als 'papers de Bárcenas', durant el judici que se celebra a l'Audiència Nacional sobre la presumpta 'caixa B' del PP. "No he rebut cap diner", ha declarat Matas, en diverses ocasions, des de l'inici de la seva compareixença davant el Tribunal.

Matas ha comparegut en qualitat de testimoni en el judici d'avui dels papers de Bárcenas i ho ha fet responent en múltiples ocasions que no recordava res.

No recorda res però el seu nom apareix en la comptabilitat de l'extresorer del PP, en una entrada del 2 d'abril de 2003 amb l'anotació 'a Matas per a pis', per un import de 8.400 euros. Pocs dies abans, a finals de març, Jaume Matas havia firmat un contracte d'arrendament d'un habitatge després d'abandonar el Ministeri per presentar-se a les eleccions autonòmiques. Segons ha explicat, havia deixat l'habitatge del Ministeri i la seva família residia a Madrid, on les seves filles assistien encara a l'escola.

La suma de la fiança més tres mesos per endavant suposen precisament 8.400 euros, segons ha ressaltat un dels advocats que ha interrogat l'expresident balear.

En ser preguntat per la proximitat de les dates, Matas ha contestat que "el normal seria que quan es firma el contracte ja estigués pagat", i negant que rebés aquesta "ajuda" posteriorment de Bárcenas. "Ni vaig rebre aquests diners, ni sé si algú el va rebre, jo no vaig ser, sens dubte", ha insistit.

En aquest sentit, Matas ha rebutjat haver tingut cap tracte amb Luis Bárcenas, afirmant que en aquella època només va parlar amb el secretari general, Javier Arenas, per exposar-lo que tenia un problema per la falta d'ingressos, i que aquest va decidir incloure'l en nòmina dins del partit, "tot de forma oficial".

Segons l'expresident, això era una cosa "habitual" en el partit. "Va ser decisió del secretari general i jo li ho vaig agrair, evidentment", ha dit Mates, que ha remarcat que ell mateix va aportar la seva nòmina, el contracte de l'habitatge i la seva declaració tributària. "Absolutament transparent", ha afirmat.

Arenas delata Matas

Tanmateix, posteriorment Javier Arenas ha declarat que no es va ocupar personalment de "resoldre" aquest assumpte perquè no era entre les seves competències; que li va indicar a Matas que el parlés amb Bárcenas, i després l'exministre va ser inclòs en les retribucions del partit.

"Li vaig dir que el parlés amb el tresorer del partit", ha declarat Sorres, que ha al·legat "desconeixement absolut" respecte a l'anotació del 2 d'abril que resa 'a Matas per a pis'.

Es pot recordar que en la seva declaració en instrucció, Bárcenas va assegurar que Arenas li havia demanat que lliurés aquesta quantitat a Matas perquè s'havia arribat a un acord, segons ha citat un dels lletrats.

Demà, Aznar i Rajoy

Aquest dimecres compareixeran els expresidents del Govern José María Aznar i Mariano Rajoy, que estan citats a partir de les 12.00 hores, juntament amb l'exministre José María Michavila. Ells donaran pas a Rodrigo Rato, Federico Trillo, que declararan com a testimonis un dia després.

Per a aquest 25 de març, també estan citats l''exnúmero dos' de la trama Gürtel i exsecretari d'Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo --a presó per la xarxa corrupta--, l'empresari Alfonso García Pozuelo i l'expresident d'OHL Juan Miguel Villar Mir. Després de l'aturada per la Setmana Santa, el tribunal reprendrà la vista oral el 6 d'abril.

L'expectació dels seus testificals ha augmentat després de què l'extresorer del PP Luis Bárcenas assenyalés en un escrit dirigit a la Fiscalia Anticorrupció, setmanes abans que s'iniciés el judici, i en la seva declaració com a acusat, a càrrecs del partit per haver cobrat 'sobresous' procedents de la comptabilitat paral·lela. És més, va acusar directament Rajoy de conèixer perfectament l'existència d'una caixa 'b'.