El seguiment que ha fet l'ambaixada espanyola al Regne Unit a la primer ministra escocesa, Nicola Sturgeon, revelat per El Nacional, ha causat sorpresa a Escòcia. El diari escocès The National s'ha fet ressò dels fets amb el títol de Revelat el dossier secret d'Espanya sobre Nicola Sturgeon. 

"Han aparegut proves més evidents que Espanya va espiar Nicola Sturgeon arran de la preocupació dels funcionaris de l'ambaixada per les relacions entre Escòcia i Catalunya", assenyala la informació. "Un funcionari de l'ambaixada d'Espanya va seguir la conferència de l'SNP que es va celebrar l'any passat a Glasgow i va informar sobre el discurs de la primer ministra, a més de recollir un homenatge que es va fer a l'exministra d'Educació de Catalunya, la professora Clara Ponsatí -personatge de l'any 2018- i de l'assistència del vicepresident català Pere Aragonès a un acte paral·lel", afirma. 

 

The National

El diari escocès es fa ressò de l'informe que va elaborar el 15 d'octubre per al ministeri d'Afers Exteriors espanyol. "El cable diplomàtic va ser un dels documents presentats davant d'un tribunal [pel ministeri] quan Espanya va intentar clausurar les delegacions catalanes a Londres, Alemanya i Suïssa", afegeix. Recorda que finalment el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar la demanda.

Respecte a la presència d'Aragonès en un acte paral·lel del congrés de l'SNP, The National afirma con ironia que el cable de l'ambaixada es deixa el fet que Aragonès es va reunir amb la direcció de l'SNP, a més de pronunciar unes paraules.