Les forces polítiques han extremat la pressió en les darreres hores perquè el ministre d’Indústria en funcions, José Manuel Soria, dimiteixi, després dels canvis en la versió dels fets que el vinculen als papers de Panamà. Des de les files del Partit Popular (PP) mostren indignació cap a l'oposició, com ara el portaveu Rafa Hernando, qui reiterava que la relació amb l'offshore es va produir “fa més de 20 anys”. Tanmateix, la pressió escala conforme es coneixen nous fets. Segons algunes fonts, el ministre no assistirà avui al Consell de Ministres, rectificant-ne la previsió inicial, en tant que està preparant la seva compareixença de dilluns en Comissió al Congrés. El PP es prepara per la seva possible dimissió, i ja reconeix en privat que ha fet "explicacions confuses".

Encetava la ronda el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando demanant la dimissió del ministre fa uns dies. El convenciment que Soria podria haver mentit és creixent a Madrid, com afirma el vicesecretari general de Ciutadans (C’s), José Manuel Villegas, que assegura que la formació taronja “té també aquesta sensació”. Per a Villegas, si es demostrava que efectivament havia sigut així, el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, “hauria d’assumir la seva responsabilitat per haver donat suport a Soria”.

S’ha afegit avui a les crítiques a l’acció de Rajoy el portaveu parlamentari de Podemos, Íñigo Errejón, que ha assegurat que el president del govern en funcions és "l'únic espanyol" que a dia d'avui creu que el ministre "no ha mentit". Per a Errejón, "cada dia que passa" s'està comprovant com la informació que apareix en els mitjans de comunicació "corre un passet per davant de Soria". El podemista ha dit que al titular d’Indústria se li farà "extraordinàriament llarga" l'espera perquè "cada dia que passa va incorrent en més contradiccions".

Errejón ha criticat que el líder del PP "s'obstini" a "donar-li suport", “tacant” l’executiu en funcions. Però no és Rajoy l'únic qui el defensa. Des de les files del PP, el titular d’Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, assegura que “confiava en ell, no només perquè hi ha la presumpció d'innocència sinó perquè, a menys que es demostri el contrari", el creuria.

Nova versió

La reacció de José Manuel Soria en ser vinculat amb els papers de Panamà, que demostrarien que havia estat administrador d’una empresa offshore, se li gira en contra, perquè si el primer que va fer va ser negar tota relació, la realitat és que a mesura que passen els dies creixen les proves que demostren que aquesta vinculació era efectiva i explícita i, que per tant, el ministre no havia dit la veritat.

Així, noves revelacions donades a conèixer avui revelen que Soria va gestionar dues empreses a l'illa de Jersey. En primer lloc, quan va dissoldre l’empresa UK Lines, de la qual era administrador i que tenia seu fiscal a les Bahames, va obrir-ne una altra el 1997 a Jersey -una de les illes anglonormandes i amb un règim fiscal diferent del Regne Unit- amb el nom d’Oceanic Lines Ltd, amb la titularitat del 80 per cent del capital a nom d’una empresa opaca situada en aquesta illa. Pel que fa al 20 per cent restant, figura com a propietat de l’empresa matriu de la família Soria, Consignataria Oceanic, amb seu a Las Palmas de Gran Canària.

Luis Alberto Soria, germà del ministre, va ser el director d'Oceanic Lines fins a octubre de 1997, quan va ser rellevat per Jose Manuel Soria, que era alcalde de Las Palmas de Gran Canària des de 1995. Per tant, José Manuel Soria va mantenir els interessos en aquesta empresa mentre exercia càrrecs públics, primer com a alcalde fins al 2003 i posteriorment com a president del Consell de Gran Canària fins al 2007 .

Un cop revelada l'existència d'Oceanic Lines Ltd, s'ha fet públic, segons ha informat el diari El Mundo, que l'empresa opaca propietària del 80 per cent del capital d'aquesta era Mechanical Trading Limited, també amb seu a Jersey i amb Jose Manuel Soria i el seu germà Luis com a administradors. Aquesta empresa va ser dissolta l'any 2002, quan José Manuel Soria ja exercia d'alcalde a Las Palmas

Tot plegat se suma al mal moment que viu el PP, escomès per diversos fronts de corrupció -Granada, Aznar...- en el delicat moment polític que viu l’Estat espanyol, amb el calendari abocat a unes noves eleccions davant la impossibilitat d’arribar a un acord per formar govern.