L'exvicepresidenta del govern espanyol, que va ser candidata del PP a la presidència del seu partit, Soraya Sáenz de Santamaría, ha comunicat al líder d'aquesta formació, Pablo Casado, la seva voluntat d'"abandonar l'activitat política i emprendre una altra etapa".

L'exvicepresidenta espanyola ha mantingut una reunió aquest dilluns amb Casado, a qui ha avançat la decisió que ha adoptat després d'una "profunda reflexió i des del convenciment que és el millor tant per a la nova direcció del PP" com per a la seva família i per a ella mateixa. Santamaría explica la seva decisió en un comunicat, en el qual expressa la seva gratitud "més profunda" i l'experiència "impagable" que ha viscut aquests 18 anys al PP.

En el comunicat, l'exvicepresidenta assegura que ha intentat donar el millor de si mateixa tant en el partit com al servei dels espanyols a qui, diu, ha degut sempre la seva "vocació política" i ha procurat amb el seu comportament i la seva feina "respondre a la seva confiança".

Sáenz de Santamaría també qualifica d'"un honor" haver treballat amb l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una "gran tasca política" que va culminar "en un Executiu que va saber treure" el país "de la crisi econòmica més gran de la seva història recent" i "el pols del qual no va tremolar a l'hora de defensar la unitat d'Espanya i els drets de tots els espanyols".

La nota inclou també el seu agraïment a "tantes i tants companys" que la van ajudar en les seves responsabilitats, a qui mostra tot el seu "afecte" i reconeix que "no hagués pogut fer res durant aquests anys sense el seu suport".

Finalment, l'exvicepresidenta espanyola explica que ha transmès a Casado els seus "millors desitjos d'èxit" en aquesta nova etapa del PP: "Disposa per a això de la millor organització política d'Espanya i els més lleials militants, entre qui sempre estaré". 

Estratega del pla antiindependentista

Durant la seva etapa com a vicepresidenta del govern espanyol, va ser l'encarregada de dirigir la frustrada Operació Diàleg a Catalunya des de principis del 2017, que buscava establir ponts amb partits no independentistes i sectors unionistes de la societat civil. A més a més, va ser la principal valedora de la dura estratègia per combatre l'independentisme a Catalunya, en la qual es va acabar aplicant l'article 155 de la Constitució.

Durant la seva última etapa com a número dos del govern de Rajoy, Santamaría, va estar enfrontada amb d'altres ministres, com María Dolores de Cospedal, la seva gran rival política, o José Manuel García Margallo. Durant el procés de primàries, tots dos van acabar donant suport a Pablo Casado, després de perdre en la primera ronda d'aquestes.

L'exvicepresidenta del govern espanyol abandona la política després de perdre les primàries a la presidència del PP el juliol passat davant del mateix Pablo Casado.