Càstig dur al govern espanyol en cas d'eleccions: el PP perdria 12 escons al Congrés dels Diputats si avui haguessin comicis. És el que s'extreu del sondeig de GAD3 publicat pel diari ABC, que també apunta a una caiguda de les principals forces d'esquerra, Unidos Podemos.

L'enquesta d'opinió, elaborada entre els dies 2 i 6 d'octubre, detecta un desgast important del govern espanyol després del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. Els populars perdrien 12 escons, per la qual cosa es quedarien amb només 125 diputats. La mateixa tendència seguiria Unidos Podemos, que tindria la caiguda més notable: passaria de 71 de 55 diputats. Per la seva part, el socialista Pedro Sánchez es mantindria pujant tan sols un diputat fins als 86.

Segons el sondeig, el gran beneficiat de la caiguda de PP i Unidos Podemos seria Ciutadans. El partit d'Albert Rivera experimentaria un creixement important en plena crisi catalana: pràcticament arribaria a duplicar el nombre de representants (de 32 a 58). Segons el que s'extreu del sondeig, els de Rivera desbancarien Iglesias al tercer lloc del Congrés.

De l'enquesta d'opinió es desprèn que els resultats d'aquestes hipotètiques eleccions generals permetrien a PP i Ciutadans conformar un govern amb majoria absoluta al Congrés, ja que en sumarien set diputats més que la majoria absoluta, que se situa en 176.

ERC puja

L'enquesta indica que ERC guanyaria dos escons (en passaria de 9 a 11); els mateixos que perdria el PDeCAT, que passaria de 8 a 6 diputats.

Respecte a la valoració que fan els enquestats de l'actuació del Govern de Rajoy en la crisi catalana, poc més del 30% dels espanyols la consideren positiva, mentre que un 80% dels catalans estan en contra de la manera en què s'ha gestionat aquesta qüestió.