El conseller d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, Bernat Solé, s'ha mostrat parcialment satisfet amb la sentència emesa aquest dimarts pel Tribunal Constitucional sobre el pla estratègic del seu departament que declara inconstitucionals alguns punts.

"La sentència no posa en dubte el Diplocat i permet que es pugui continuar fent acció exterior", ha assegurat Solé. "L'únic que posa en entredit el tribunal és el significat del concepte 'diplomàcia'", ha afegit. 

En aquest context, Solé ha advertit que "seguim i seguirem fent acció exterior perquè en tenim competències", i ha posat com a exemple l'obertura de les delegacions a Austràlia, el Japó i el Senegal. "La majoria de la gent demana una acció exterior forta", ha dit.

La sentència del tribunal espanyol, feta a instàncies d'un recurs del govern espanyol, considera que diversos punts del pla infringeixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya perquè "vulneren les competències estatals i no s'ajusten a les estatutàriament assumides per la Generalitat".

Quins són els punts inconstitucionals?

Concretament, el TC ha rebutjat aquells punts del pla que fan referència a la "consolidació i enfortiment de vincles amb el cos diplomàtic i consular" i al "manteniment de relacions estretes, regulars i fluides amb el conjunt del cos consular establert a Barcelona"; la "participació proactiva en els fòrums multilaterals de màxim interès"; o la "posada en marxa del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya".

Per un altre costat, el tribunal de garanties també entén que són inconstitucionals els punts relatius a serveis ferroviaris i internacionalització de transports, sistema portuari i aeroports de Catalunya perquè infringeixen les competències reservades per a l'Estat. Tanmateix, no els declara nuls en la mesura que són aplicables als ports i aeroports de titularitat d'altres administracions públiques diferents de l'Estat.