Javier Solana treu ferro a la crisi de l'Estat espanyol amb Algèria i confia que no hi hauran repercussions macroeconòmiques: "No hi hauran conseqüències energètiques, sí en una part de la inversió espanyola i això és el que s'ha d'evitar", ha subratllat en una entrevista a Els Matins de TV3. Així doncs, la gran preocupació en l'opinió pública espanyola és si perilla el gas i el qui va ser ministre socialista i secretari general de l'OTAN, justifica que això no pot passar perquè els tractes formen part de l'entesa "entre empreses i no entre estats"

 

En paral·lel, aplaudeix la decisió de La Moncloa d'enviar el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, a Brussel·les: "Que el ministre estigui tractant el tema amb la Comissió Europea és normal i sembla una bona idea. És un tractat no només bilateral, sinó amb la Unió Europea". Així doncs, considera que els "tractes són comercials amb un país europeu" i per tant s'han d'analitzar les seves conseqüències des d'aquesta òptica. En un segon terme, Solana posa l'alerta en un tercer actor que també irromp a Algèria: la Rússia de Vladimir Putin. "Estan a punt d'entrar i tancar relacions comercials allà, passaran coses", assegura l'exministre.

La força de Putin

En l'entrevista, Solana ha mostrat molta més preocupació per les conseqüències que encara seguirà generant la guerra a Ucraïna que la darrera picabaralla amb Algèria. "Sempre s'havia pensat que Rússia havia de formar part de l'estratègia de seguretat d'Europa, i la tenia, però ha anat abandonant instàncies que ho permetien. Putin ha portat sempre molt malament la dissolució de la URSS". I ha afegit: : "A la guerra d'Ucraïna hi ha un responsable, que tots tenim clar qui és, el president Putin, que ha trencat tots els acords internacionals. És una guerra completament il·legal que s'ha d'aturar".

El diari editat a Alger, el TSA, evidencia que l'opinió pública està centrada en la crisi que ha generat la decisió del govern de Pedro Sánchez de deixar de banda les aspiracions del Sàhara Occidental i apropar-se al govern del Marroc. En la seva portada digital d'avui es poden llegir fins a cinc notícies sobre el tema i també es pregunten les repercussions en el subministrament de gas d'aquest país a Espanya. "Crònica d'un deteriorament inexorable. En menys de tres mesos, diversos anuncis successius han reduït les relacions entre Algèria i Espanya a la seva expressió més simple. El dramàtic gir del govern de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental ha estat qualificat per Algèria de segona traïció al poble sahrauí, la primera de les quals va permetre al Marroc ocupar el territori després de la seva retirada a mitjans dels anys setanta".