Després d'uns mesos sanejant deutes i intentant trobar un to més moderat, Societat Civil Catalana (SCC) ha tornat a la seva essència i ha recuperat la iniciativa i el dur discurs contra l'independentisme. Aquest divendres la direcció de l'entitat va presentar una bateria d'accions per als propers mesos per combatre procés, entre les quals, una de sorprenent. L'entitat unionista ha decidit tallar l'accés als túnels de Vallvidrera cada divendres fins que s'acabi la protesta diària a la Meridiana que ja fa quatre que mesos que dura. Un fet que consideren "intolerable". Però més enllà de la incoherència de protestar per un tall de carretera amb un altre tall, sorprèn el motiu que els organitzadors van donar per fer-ho.

"Fins que els treballadors no puguin tornar tranquil·lament a casa després de llargues jornades de feina, els independentistes tampoc podran anar a esquiar amb tranquil·litat els caps de setmana", va afirmar el president de l'entitat unionista, Fernando Sánchez Costa. Una afirmació plena d'estereotips, però que, a més, les dades desmenteixen. Amb aquesta argumentació simplista, només entesa com a eslògan, dona a entendre que els independentistes són tots ciutadans rics que tenen casa a la Cerdanya i poden anar a esquiar, mentre que els unionistes –constitucionalistes en les seves pròpies paraules– són els treballadors que han de fer "llargues jornades de feina" per arribar a final de mes. 

A Catalunya hi ha dos milions de rics? Res més lluny de la realitat. Si bé és cert que, a grans trets, l'independentisme aconsegueix el major gruix de vots de les classes mitjans i que els sectors més desafavorits acostumen a tenir un vot més unionista, també ho és que les classes més altes, especialment a Barcelona, estan en contra la independència. De fet, per rebatre l'argument de Sánchez Costa només cal creuar els resultats per barris de les últimes eleccions amb les xifres de les rendes dels ciutadans que hi habiten. 

Als barris més rics: majoria unionista

Segons dades de l'Ajuntament de Barcelona, els barris amb rendes més altes de la ciutat són, per aquest ordre, Pedralbes, les Tres Torres, Sarrià, Sant Gervasi - Galvany i Sant Gersvasi - La Bonanova, amb rendes brutes mitjanes d'entre 80.000 a 100.000 euros l'any. Segons l'argument de SCC, en aquests barris hi hauria de guanyar l'independentisme, però, la realitat és tot el contrari. D'aquests cinc barris, només a Sarrià va guanyar un partit independentista el passat 10-N, JxCat. Als altres quatre barris va guanyar el PP i Vox va treure uns bons resultats. A més, la suma dels tres partits independentistes que es presentaven a les urnes –JxCat, ERC i la CUP– va ser molt pobra en tots quatre. 

A Pedrables l'independentisme només va aconseguir un 32,6% dels vots davant del 60,7% que es van emportar les forces partidàries de la unitat d'Espanya. Una situació similar a la que es va produir a les Tres Torres, on va quedar 34,8% a 57,8%, a Sant Gervasi - Galvany on la diferència va ser de 38,2% a 51,8% o a Sant Gervasi - La Bonanova que va ser del 38,4% pels independentistes i del 51% pels unionistes. Amb aquestes dades a la mà, doncs, sorprèn que Societat Civil Catalana hagi decidit fer un tall  de trànsit justament en aquest zona, on la major part dels veïns són unionistes. Si la idea és realment perjudicar els independentistes, i no generar un titular de premsa, està clar que el lloc escollit no és el més indicat.

En contra d'això, a la zona on se celebra diàriament el tall de la Meridiana les dades també desmenteixen en part l'argument que SCC volia imposar. Els veïns de la zona, especialment els que viuen per sota el tall que es forma diàriament davant l'estació de Sant Andreu, no són tan unionistes com es podria pensar. De fet, a Sant Andreu, a Congrés i a Navas va ser ERC qui va guanyar les últimes eleccions generals i a tots tres barris el vot independentista va ser superior a l'unionista. També és cert, però, que el PSC va guanyar a molts dels barris de la zona i que com més baixa és la renda d'aquests barris, també baixa substancialment el suport a la independència.

Valls va arrasar a la zona alta el 26-M

Les eleccions generals del 10-N no són una excepció. A les últimes eleccions municipals, celebrades el passat 26 de maig, als barris més rics de Barcelona va ser on justament la candidatura de Manuel Valls amb Ciutadans va arrasar. A Pedralbes va aconseguir un 34,8%, a les Tres Torres un 33,8%, a Sant Gervasi - Galvany un 27,8% i a Sant Gervasi - La Bonanova un 27%, mentre que a Sarrià va guanyar però amb un marge més estret i un 21% dels vots. Per contra, a la Meridiana el vot va anar més repartit entre els comuns i el PSC i amb ERC també trepitjant-los en alguns dels barris, com a Sant Andreu on pràcticament va empatar amb Ada Colau. Maragall va guanyar a Congrés i a Navas.

Societat Civil s'estrenarà tallant carreteres el proper dia 6 i, en principi, té previst mantenir la protesta cada divendres fins que l'administració acabi amb la protesta de la Meridiana o fins que els veïns desisteixin. Tenint en compte, però, que la Merianda Resisteix fa gairebé 150 nits que dura i que des del Departament d'Interior de la Generalitat ja han avisat que no tenen cap intenció de prohibir cap de les dues concentracions, caldrà veure quina és la capacitat de resistència de l'entitat unionista. Si dura gaire, però, pot acabar sent un tret al peu, i perjudicar els seus propis simpatitzants.