El president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha instat aquest divendres les institucions catalanes a "no jugar amb foc" i els ha recordat les "conseqüències" de "saltar-se la llei i el marc constitucionals aprovat per tothom".

En una atenció als mitjans després que el ple del Parlament hagi aprovat una proposta de resolució sobre la desobediència, Sánchez Costa ha dit que els fets de la tardor del 2017 no es poden repetir perquè van ser "desastrosos". Ha constatat que Catalunya viu un "nou clima insurreccional", i ha demanat als partits unionistes (Cs, PSC i PPC) que tot i la campanya electoral del 10-N estiguin "units" davant un moment polític tan "delicat" i "complicat". L'entitat ha presentat una denúncia davant la Junta Electoral Central per instar l'Ajuntament de Barcelona a retirar "immediatament" el llaç groc que tenen penjat al balcó del consistori perquè coincideix en període electoral.

Sánchez Costa ha afirmat que és imprescindible que l'Ajuntament de Barcelona retiri el llaç groc perquè és "un símbol d'una part que no representa tothom", i més després que els Comuns s'hagin "alineat" aquest dijous amb els independentistes al Parlament. També s'ha referit al llaç groc que penja del Palau de la Generalitat i ha demanat al cap del Govern que compleixi les resolucions judicials i el retiri.

El dirigent de l'entitat constitucionalista ha expressat "efecte" i "orgull" per la feina feta per la Guàrdia Civil i els ha demanat que sempre siguin a Catalunya "defensant l'estat de dret, els drets i les llibertats de tots els catalans". Ha dit que els independentistes estant creant una màquina de fabricar "efecte" i "simpatia" per la Guàrdia Civil a tot Catalunya i Espanya.

Respecte a la darrera sessió del debat de Política General d'aquest dijous, Sánchez Costa ha reconegut el "treball incansable" dels diputats de formacions constitucionalistes per defensar els drets i llibertats i "plantar cara" als que volen portar el país a una via unilateral i "trencar" amb el marc de convivència democràtica.

Després de dir que una part de l'independentisme vol tornar a portar el país a la "insurrecció", ha garantit que SCC hi serà per "plantar cara" de manera "ferma" i donant veu a tothom.

També s'ha mostrat especialment crític amb els diputats independentistes i el president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest dijous van fer crits de llibertat pels set independentistes vinculats als CDR en presó preventiva. Sánchez Costa ha criticat que els aplaudissin quan "estan acusats de delictes gravíssims com formar part d'una organització criminal de naturalesa terrorista i tinença d'explosius". "Ens sembla una vergonya que en una societat democràtica surtin a donar suport a persones acusades de delictes tant greus", ha dit.

Per tot plegat, ha recomanat un dia més que la Generalitat torni a l'"imperi de la llei", a la legalitat constitucional. S'ha mostrat preocupat que als carrers del país s'hagi passat d'un clima serè fins ara a un de "insurreccional".

Ha recordat que a principis d'octubre l'entitat commemorà la manifestació constitucionalista de 2017 i que, en funció de com vagin els esdeveniments polítics, podrien convertir l'acte en una gran manifestació.