Societat Civil Catalana i l'Associació Catalunya per Espanya han enviat una carta a totes les comunitats educatives de les escoles de Catalunya per reclamar que a partir d'aquest curs escolar 2021-2022 sigui aplicada la normativa constitucional "que anul·la l'exclusió de l'espanyol dels centres educatius".

Les entitats unionistes han recomanat que les direccions, consells escolars i federacions d'associacions de famílies "donin instruccions" a la resta de la comunitat perquè facin efectiva la doctrina fixada pel Tribunal Suprem. En aquest sentit, han recordat que les darreres sentències obliguen la Generalitat a l'aplicació automàtica d'un mínim del 25% de matèries no lingüístiques en castellà sense que els pares o tutors hagin de sol·licitar-ho.

"Totes les sentències han estat favorables a la utilització del bilingüisme vehicular que, d’altra banda, sempre hauria d’haver existit, ja que no podem obligar a l’alumnat hispanoparlant a utilitzar, des de l’etapa infantil, únicament el català, de la mateixa manera que no es pot obligar a un alumne catalanoparlant a utilitzar exclusivament i de forma obligada el castellà o espanyol", han destacat a la missiva.

Societat Civil Catalana i l'Associació Catalunya per Espanya han apuntat que, segons avalen "tots els estudis sociològics", "la immensa majoria de catalans aposten per un sistema educatiu bilingüe o trilingüe, que es correspon amb la nostra realitat social, amb les bones praxis de convivència lingüística, amb el sentit comú i amb les necessitats del món laboral".

La carta, redactada en castellà i català, es complementa amb un annex històric de les sentències sobre l'ús obligatori del castellà a les aules. "Hem arribat a una situació límit i contrària al sentit comú, que afecta l’educació de les futures generacions. S’estan prioritzat posicionaments ideològics, molts cops sectaris i restrictius, en lloc de la formació en llibertat que tenen dret i mereixen els nostres nens i joves", han subratllat.

La sentència del TSJC

Les entitats, doncs, han fet referència a la sentència emesa pel TSJC el passat mes de desembre, per la qual s'imposa que un mínim del 25% de l'ensenyament ha de ser en castellà a Catalunya. També remarcava que l'ús actual era "residual.

El Govern, contrari a aquesta decisió, sap que no es veurà forçat per la Moncloa a aplicar aquesta sentència. Almenys així ho va confirmar el Ministeri d'Educació ara fa un mes en una carta de resposta a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu, presidida per l'eurodiputada popular Dolors Montserrat, a la qual va tenir accés l'ACN i en la qual s'assegurava que regular quin percentatge de classes es fan en cada idioma correspon a la Generalitat.

 

Imatge principal: imatge de recurs d'una classe / Foto: ACN