El nou president de Societat Civil Catalana (SCC), Fernando Sánchez Costa, ha explicat que el dissabte 21 de setembre presentaran la Plataforma d'Afectats pel 'Procés' per explicar que el procés independentista "ha estat molt tòxic per al conjunt de catalans".

"Volem que se sàpiga aquí, en la resta d'Europa i al món, que aquí no estem parlant senzillament d'un Estat que subjuga a unes minories. No, la cosa és molt diferent, perquè aquí hi ha molta gent que s'ha sentit també subjugada i discriminada pel políticament correcte, per la pressió institucional i per l'independentisme", ha afirmat en una entrevista d'Europa Press.

La voluntat de SCC és obrir aquesta plataforma als "independentistes que també poden sentir-se afectats pel 'procés' que poden arribar a pensar que els han distorsionat alguns anys de la seva vida prometent-los coses que no es podien realitzar".

Per al nou president de SCC, ells també "són víctimes d'una estafa política", que assegura que consisteix a prometre coses que no es poden complir i generar il·lusions que després s'han transformat en desenganys, considera.

Jornades sobre la llengua

La Plataforma serà un dels tres projectes que l'entitat preveu impulsar a curt termini, però no serà la primera, ja que el dissabte 7 de setembre realitzaran unes jornades "per la convivència lingüística" amb la participació d'acadèmics de tot Espanya i internacionals.

SCC busca amb aquesta iniciativa "repensar el model lingüístic tant a Catalunya com en el conjunt d'Espanya i per aconseguir que tothom tingui reconeguts els seus drets lingüístics -els catalanoparlants i els castellanoparlants- també a Catalunya".

"Que sigui normal en les institucions, en els espais públics, i això no passa. I també en el conjunt d'Espanya. Espanya també pot repensar el seu model lingüístic. Nosaltres no tenim la fórmula; per això volem obrir el debat perquè gent que sap, que ha pensat des de perspectives diverses, dialogui", ha argumentat.

Plataforma Espanya 2030

Sánchez Costa vol ampliar l'entitat que presideix, per la qual cosa crida a participar als que se senten catalans i espanyols alhora, ja sigui "una mica més d'això o una mica més de l'altre".

Assegura que tenen les portes obertes les persones que vénen del catalanisme i que en algun moment s'han sentit atretes pel procés independentista però que després se n'han adonat que només conduïa a la desintegració interna de Catalunya".

"Aquestes persones han de jugar un paper important en SCC. Cal fer una estratègia guanyadora; no només pots fer una estratègia resistencialista. Volem convidar la majoria de catalans a superar aquest laberint que ens té absolutament farts", ha conclòs.

En aquest sentit, ha anunciat que el divendres 6 de desembre -Dia de la Constitució- presentaran a Madrid o a Barcelona la plataforma Espanya 2030, un fòrum de debat "de gent molt diversa des de la dreta a l'esquerra, comptant amb nacionalistes", perquè diguin com s'imaginen l'Espanya del futur.

Possible manifestació

Preguntat per si SCC preveu celebrar una manifestació com les que va convocar a la tardor de 2017, ha explicat que estan preparats per convocar-la en cas que l'independentisme "torni a apostar per la via unilateral".

"És evident que dins de l'independentisme fa mesos que preparen una resposta a la sentència. Que sàpiguen que nosaltres també estem preparant, a molts nivells, la resposta a un possible clima insurreccional. S'ha acabat això d'anar sempre a rebuf", ha dit.

Duplicar l'estructura

Entre els objectius del president de SCC està enfortir l'entitat internament per "tenir incidència en tots els sectors socials", pel que vol ampliar el nombre de col·laboradors econòmics, i per a això ha dissenyat un pla estratègic a fi de créixer exponencialment.

Ara mateix, SCC compta amb prop de 20.000 col·laboradors, però té una estructura associativa petita, amb 200 socis", i l'objectiu és duplicar l'estructura en un any, els col·laboradors i els socis que fan una aportació econòmica.

"Volem passar de ser una entitat més jeràrquica a ser un entitat més de masses. La meva idea és donar molta sortida a la iniciativa cívica. SCC no és una entitat que li diu a la gent el que ha de fer, sinó que és una via perquè tots el que no se senten independentistes trobin un instrument per desenvolupar les seves idees", ha defensat.