La manifestació convocada per Societat Civil Catalana en contra del procés independentista, sota l'eslògan "Aturem el cop", no ha tingut un gran poder de convocatòria: no s'ha aconseguit omplir la Via Laietana, i en l'acte final, la plaça de Sant Jaume presentava grans clars. Encara que el PP i Ciutadans havien anunciat que assistirien a la manifestació, no hi havia banderes ni consignes d'aquests partits. Tan sols hi havia certa presència de les samarretes i bufandes de la selecció espanyola de futbol. De fet, fins i tot s'havien repartit unes pancartes que deien "Mals governs divideixen els pobles: Rajoy, Mas, etc., etc." (alguns dels assistents havien estripat la part que mencionava Rajoy). Tampoc hi ha hagut una presència massiva de grups ultradretans, tot i que no hi han faltat alguns legionaris. Un fins i tot lluïa una samarreta que indicava: "La Legión no se rinde, se reagrupa en el infierno".

manifestació societat catalana

Gent gran

Majoritàriament, els assistents a la concentració eren gent gran, tot i que els organitzadors han intentat col·locar gent molt jove en l'animació de l'acte. En alguns casos, hi acudien en famílies. La marxa ha transcorregut en un ambient tranquil, sense gaire exaltació. A la capçalera predominaven els crits d'"Aturem el cop" i "No, golpe no, golpe no, golpe no" i els clàssics, "Yo soy español, español, español" i "Que no nos engañen, Catalunya es España". Però a la cua, la major part de la gent desfilava en silenci, sense gaire entusiasme. Cap al mig, monòton, un altaveu instal·lat en un cotxe repetia els articles de la Constitució referents a la unitat d'Espanya. El camió que encapçalava la manifestació, en canvi, combinava l'himne d'Espanya (molt episòdicament) amb música rock i amb bachata.

Les senyeres sota mínims

En contrast amb ocasions anteriors, en què Societat Civil Catalana havia intentat repartir moltes banderes catalanes unides a les espanyoles, en aquesta manifestació el predomini absolut era de la bandera espanyola (acompanyada d'algunes de europees i de catalanes). La majoria eren constitucionals, tot i que també n'hi havia algunes amb el brau, amb escuts militars i, fins i tot, una solitària bandera republicana. A la fi de l'acte, Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana ha proferit un "Visca Catalunya!", que ha estat corejat per ben pocs dels assistents; en canvi, el "¡Viva España!" posterior ha estat massivament respost.

Manifestació societat civil

Crida a la força

Tot i que la majoria de les consignes apel·laven a la "convivència" davant la "divisió" o la "independència", no ha faltat la crida a l'aplicació de mesures coercitives per part del Govern espanyol, com l'eslògan "Golpistas a la cárcel". Hi havia també els que demanaven major contundència al Govern espanyol ("Rajoy rajao", en una pancarta). En diverses ocasions, els manifestants han demanat que "s'aturi el cop" (el procés). En aquest acte, de nou, els convocants s'han presentat com a representants de la "majoria silenciosa". En els parlaments finals, s'ha arribat a dir que "la majoria dels catalans no són independentistes, però no se n'han assabentat".

Victimisme unionista

Tota la manifestació s'encaminava a presentar els unionistes com un sector discriminat pel Govern català. Una pancarta apuntava: "Las víctimas del nacionalismo exigimos justicia y reconocimiento". Els organitzadors han afirmat que la realització d'aquesta manifestació és un triomf, perquè s'ha superat la "por" i les "amenaces". Han afirmat que "ens tenen a tots fitxats il·legalment". I fins i tot en els parlaments s'ha argumentat que el procés "nos quiere expulsar de nuestra tierra". No han faltat les crítiques al procés basades en els escàndols de corrupció de la família Pujol i el 3 %. Hi havia pancartes amb l'eslògan "El procés ens roba". Alguns manifestants duien fotografies de la família Pujol amb el rètol d'"imputat" sobre tots els seus membres. En algun moment s'ha cridat "Pujol a la presó!" (un dels manifestants ha respost "Mejor que lo manden a Guinea Ecuatorial, para que se lo coman ahí").

capçalera manifestació Societat Civil

Amb l'establishment

Els parlaments i les pancartes apel·laven a l'adhesió dels assistents a la llei. Alguns crits exalçaven la Constitució i els parlaments finals han insistit que cal "complir la legalitat", perquè "sense llei no hi ha democràcia". Han fet, en conseqüència, una crida als partits que "defensen l'Estat de dret", perquè actuïn contra el Govern de la Generalitat, que vol organitzar un cop "a la España constitucional y democrática". L'acte ha acabat amb la interpretació de la Marxa Reial, l'himne espanyol. No hi ha hagut braços alçats. Alguns assistents han taral·lejat l'himne, alhora que feien onejar les banderes espanyoles

Normalització?

Algunes de les pancartes que s'han repartit, en català, contenien greus errors ortogràfics. Una tronava contra els "Mal goberns" que "divideixen a la gent". A l'altra hi constava "Conviura, no dividir-nos". Els animadors de la manifestació combinaven el català amb el castellà, però el seu català incloïa termes com "cabecera".

Disputat balcó de l'Ajuntament

A la fi de l'acte, dos regidors de Ciutadans a l'Ajuntament de Barcelona, Koldo Blanco i Paco Sierra, han sortit al balcó de la casa consistorial exhibint un cartell de Societat Civil Catalana: "Aturem el cop". Han estat molt aplaudits pels assistents i ràpidament han abandonat el lloc. Recordem que a la Mercè de 2015 va haver-hi una gran picabaralla, perquè el líder d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament, Alfred Bosch, va desplegar una estelada al mateix balcó. Bosch va haver d'acabar per disculpar-se, davant la disputa que el seu gest va generar.

civil catalana manifestació

Optimisme

Tot i que aquest acte ha demostrat que Societat Civil Catalana no aconsegueix aglutinar tots els catalans partidaris de la unitat d'Espanya, el to dels participants era triomfalista. Hi havia crits de "Este proceso lo vamos a parar". En d'altres moments, s'ha donat el procés ja per acabat. No obstant això, Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana, ha volgut fer una crida a l'atenció i ha advertit que el procés cap a la independència, que alguns no es creuen, va de debò: "Si els hi deixen, ho faran", ha dit. Malgrat tot, ha acabat advertint que "No van a conseguirlo porque estamos aquí y lo vamos a parar". El públic ha respost, a crits, "Este golpe, lo vamos a parar" i "No tenemos miedo". Però estava ben clar que els assistents no confiaven només en les seves forces, i que apel·laven al socors del totpoderós Estat. "Love 155", deia únicament una pancarta, invocant l'article que permet intervenir l'autonomia.