L’entitat espanyolista Societat Civil Catalana va accedir a dades d’1 milió de jubilats als quals els va enviar cartes advertint-los dels suposats perills que comportava per a les seves pensions una declaració d'independència. Va ser en plena campanya de les eleccions al Parlament del 27S, a les quals els partits independentistes van donar caràcter plebiscitari.

Com va aconseguir SCC aquestes dades? La polèmica ha tornat a emergir en les últimes hores  arran de les (confuses) informacions sobre l’elevada multa, 440.000 euros, que l’Audiència Nacional hauria imposat a les entitats sobiranistes, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium per ús presumptament inadequat de dades personals en l’anomenada Gigaenquesta, feta el 2014.

L’ANC i Òmnium, que van impulsar un qüestionari fet per voluntaris per conèixer l’opinió dels ciutadans davant la consulta sobiranista del 9-N van ser denunciades per Ciutadans, VOX i 18 particulars davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD).

En canvi, no hi va haver denúncies ni de Ciutadans ni de Vox ni de cap particular quan, en la recta final de la campanya de les eleccions del 27S, Societat Civil Catalana va enviar cartes a 1 milió de llars catalanes on resideixen persones jubilades per advertir-los que, en cas d'independència, els pensionistes cobrarien un 17% menys de les seves prestacions. Es desconeix com va poder accedir SCC a les adreces dels destinataris. 

En la missiva, enviada per l’entitat espanyolista a barris de tot Catalunya on hi ha un alt percentatge de jubilats, es posa d'exemple una pensió de 1.000 euros, que, sempre segons SCC, es veuria reduïda a 830 euros mensuals si Catalunya arribés a ser un Estat independent. La campanya va venir precedida per la presentació d'un ampli estudi sobre com afectaria una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) al sistema de seguretat social a Catalunya.  

Es dóna el cas que després de les declaracions de l'exjutge i ja exsenador d'ERC Santi Vidal en les quals assegurava que el Govern de la Generalitat tenia dades fiscals de tots els ciutadans, SCC ha assegurat que l'Executiu català està preparant "un cop d'Estat" i ha demanat que s'iniciï una investigació judicial. També VOX s'ha querellat contra el Govern per, suposadament, obtenir dades de manera il·legal.